Komentara: 7
Pregleda: 5988

Upotreba pirotehničkih sredstava

16.12.2013. u 17:06h
Izvor: RTV Yueco
Upotreba pirotehničkih sredstava najučestalija je tokom božićnih i novogodišnjih praznika, i to prvog i drugog razreda, koja se nalazi u slobodnoj prodaji. Policijska uprava u Subotici kontoliše prodaju ovih sredstava koja moraju biti ispitana i koja moraju imati odgovarajuće rešenje za prodaju i upotrebu. Nažalost u Srbiji ne postoji Zakon koji reguliše upotrebu ovih sredstava, pa je manje više pirotehnička sredstva moguće upotrebiti bilo kada i bilo gde.
Upotreba pirotehničkih sredstava

Prema sadašnjim propisima prvi razred pirotehničkih sredstava može da kupi i maloletna osoba, dok sva lica preko 18 godina mogu da kupe i drugi razred eksplozivnih naprava i to na bilo kom mestu. Ono što ostaje jeste apel roditeljima da paze na svoju decu dok koriste petarde, ili slična pirotehnička sredstva.

Praznici kao što su Božić i doček Nove godine nekako su nezamisivi bez eksplozija koje proizvode pirotehnička sredstva. Neke od detonacija koje mogu da se čuju u gradu i pre praznika toliko su jake da često ometaju svakodnevne aktivnosti, a osim toga takve petarde mogu da budu i opasne, pogotovo ako ih koriste maloletna lica.

Pirotehnička sredstva se dele na 4 razreda, koja se razlikuju po načinu i količini punjenja. Prvi u drugi razred nalazi se u slobodnoj prodaji, stim da drugi razred ne može da kupi maloletna osoba. Srbija ima usvojen Zakon o eksplozivnim materijama koji šturo definiše oblast pirotehnike, pa je samim tim njegovo potpuno stavljanje pod kontolu nemoguće.

Ako već ne možete da proslavite praznike bez upotrebe pirotehničkih sredstava, obratite pažnju na ambalažu na kojoj bi trebalo da postoji rešenje o kvalitetu i ispravnosti eksplozivnih naprava. Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da odobri prodaju ovih sredstva, na tržištu se nalazi i jedan broj nelegalnih proizvoda, čije poreklo nije poznato.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 5988
Povezane teme

petarde

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.