Komentara: 0
Pregleda: 4421

Upis u srednje škole uz pomoć saveta o profesionalnoj orjentaciji

16.04.2013. u 17:47h
Izvor: RTV Yueco
Pred učenicima osmih razreda osnovnih škola nalazi se odluka o budućem izboru zanimanja. Da bi učenicima olakšali izbor koji treba da naprave, škole sprovode proces profesionalne orijentacije koji započinje već na početku osmog razreda.
Upis u srednje škole uz pomoć saveta o profesionalnoj orjentaciji

Prema podacima pedagoga OŠ “Jovan Mikić” 95% osmaka ove škole već zna koju će srednju školu upisati. Statistički podaci iz prethodne godine pokazuju da učenici ove škole dobro usklađuju želje I mogućnosti jer je čak 2/3 đaka upisalo željenu srednju školu.

Osamdeset đaka ove godine završava osmi razred u OŠ “Jovan Mikić”. Oni su od početka školske godine imali priliku da se upoznaju sa obrazovnim profilima koji postoje u Subotici, kroz profesionalnu orijentaciju koju sprovode školski pedagog I psiholog.  Neki od učenika 8 a odeljenja sa kojima smo razgovarali kažu da im je profesionalna orijentacija pomogla da donesu odluku o srednjoj školi koju će upisati, dok je nekima samo potvrdila izbor koji su ranije napravili.
 
Profesionalna orijentacija podrazumeva razgovor pedagoga I psihologa sa učenicima osmih razreda o tome šta ih očekuje posle osnovne škole, o mogućnostima daljeg školovanja, izboru zanimanja. Jedna od tema je I priprema za završni ispit u vidu konkretnih testiranja koje treba da pripremi osmake za sam završni ispit. Deca su imala priliku da čuju I koji su uslovi za upis u srednje škole I o načinu bodovanja.Prema anketi koja je sprovedena među osmacima OŠ “Jovan Mikić”, najviše učenika želi da upiše Gimnaziju, čak 30% njih, zatim sledi Medicinska škola sa 16% zainteresovanih đaka, Ekonomska sa 13% I Tehnička škola sa 9%.
 
Tokom drugog polugodišta aktivnosti u okviru profesionalne orijentacije su intenzivirane. Osmacima predstoji upoznavanje sa srednjim školama kroz prezentacije koje će same srednje škole održati dolaskom u osnovnu školu, a drugi vid upoznavanja su Otvorena vrata kada učenici osmih razreda imaju priliku da obiđu školu I razgovaraju sa učenicima koji je pohađaju.
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 4421
Povezane teme

upis u srednje škole

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.