Komentara: 1
Pregleda: 4202

Upis prvaka u subotičke osnovne škole tokom aprila i maja

13.03.2017. u 17:33h
Izvor: Subotica.com
Upis prvaka u subotičke osnovne škole počinje 3. aprila, a trajaće do poslednjeg dana maja. Pored neophodne dokumentacije, psiholozi savetuju da je za polazak u prvi razred neophodno razviti samostalnost kod dece.
Upis prvaka u subotičke osnovne škole tokom aprila i maja

U prvi razred osnovne škole  upisuju se deca koja će do 1. septembra imati najmanje šest i po  a najviše sedam i po godina,  odnosno deca rođena do 28. februara 2011. godine.  Za upis u  prvi  razred  mogu se prijaviti i deca koja će do početka školske godine napuniti šest godina, i to nakon provere spremnosti deteta za polazak u  školu, koju vrši psiholog škole primenom odgovarajućih testova.

- Prilikom upisa potrebno je priložiti izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o lekarskom pregledu deteta, odnosno, revakcinaciji. Ovo uverenje  na području grada Subotice izdaje Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece, a u naseljima grada zdravstvene stanice u mestu - navode u  Sekretarijatu za društvene delatnosti,  podsećajući da je  za upis deteta u prvi razred odgovoran roditelj, usvojilac, staratelj ili organ starateljstva.

Iako se pohađanjem obaveznog predškolskog programa, u okviru koga stiču osnovne sposobnosti za početno opismenjavanje, deca pripremaju za polazak u školu, prema rečima psihologa Dragane Ćupurdije, važna je i podrška roditelja.

Upis prvaka u subotičke osnovne škole tokom aprila i maja

- Važno je pripremiti decu da budu samostalna u svakodnevnim aktivnostima, da se samostalno oblače, svlače, da svoje knjige i pribor stavljaju u školsku torbu, što se i očekuje od dece tog uzrasta.  Budući prvaci bi trebalo  da imaju i opštu kulturu, da znaju da pozdravljalju starije osobe, podignu ruku kada žele nešto da pitaju,  poštuju razlike i budu tolerantni - kaže Dragana Ćupurdija.

Većina osnovnih škola će tokom marta organizovati Dan otvorenih vrata, kako bi pružile priliku deci i njihovim roditeljima da se upoznaju sa učiteljima koji će preuzeti novu generaciju prvaka, psiholozima i pedagozima, te vide učionice, fiskulturnu salu i dnevni boravak.

- Dan otvorenih vrata u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“  biće održan u subotu, 18. marta kada deca sa njihovim roditeljima mogu videti unutrašnjost škole, porazgovarati sa učiteljima a svaki budući prvak dobija i mali poklončić. Pored ove manifestacije, već sedam godina realizujemo i projekat „ Korak do škole“. U okviru projekta, učiteljice za decu iz vrtića u blizini škole organizuju matematičke, jezičke i sportske radionice. Deci pokušavamo da približimo školske obaveze, bez obzira da li će se kasnije odlučiti za  baš našu školu - kaže Ćupurdija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 4202
Povezane teme

upis u školu

upis u prvi razred

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.