Komentara: 1
Pregleda: 2717

Upis na visoke studije od sredine naredne sedmice

12.06.2018. u 10:50h
Izvor: Subotica.com
Prvi upisni rok na subotičkim fakultetima počinje 20. juna prijavljivanjem kandidata, a budući brucoši prijemne ispite polagaće od 26. juna.
Upis na visoke studije od sredine naredne sedmice

Za upis na prvu godinu osnovnih akademskih studija na Ekonomskom fakultetu biće 314 slobodnih mesta, od kojih 195 na budžetu i 119 za samofinansirajuće studente. Prijavljivanje kandidata za polaganje prijemnog ispita počinje 20. juna i trajaće tri dana, a prijemni ispit biće organizovan 27. juna. Preliminarna rang lista biće objavljena 28. juna, a konačna devet dana kasnije. Upis brucoša zakazan je za 12. i 13. jul.

- Poslednjih godina studenti se upisuju na studijske programe Agroekonomija i agrobiznis, Evropska i međunarodna ekonomsija i biznis, Finansije, bankarstvo i osiguranje, Marketing, Menadžment, Poslovna informatika, Računovodstvo i revizija, kao i trgovina. Uspeh iz srednje škole boduje se sa 40, a za uspeh na prijemnom dobija se najviše 60 bodova. Na prijemnom ispitu budući studenti polažu dva od pet ponuđenih predmeta kao što su osnovi ekonomije, poslovna ekonomija, matematika, filozofija sa logikom i informatika - rekao je prof. dr Aleksandar Čučković, prodekan za osnovne i master studije na Ekonomskom fakultetu.

Na Građevinskom fakultetu ima mesta za upis 134 studenta, a 110 studenata imaće mogućnost da se školuje o trošku budžeta. Prijavljivanje kandidata za upis u prvom roku biće od 20. do 22. juna, a polaganje prijemnog ispita biće organizovano 29. juna. Pored studijskog programa građevinarstvo, prvi put ove godine studenti će imati mogućnost i da se upišu na geodeziju.

- Na studijskom programu građevinarstvo ima 90, a na geodeziji 20 slobodnih mesta za upis budžetskih studenata. I ove godine, Građevinski fakultet izašao je u susret budućim studentima pa će od 25. do 28. juna biti organizovan pripremni kurs iz matematike, na srpskom i mađarskom jeziku. Pripreme su besplatne - istakao je dr Ognjen Gabrić, prodekan za nastavu na Građevinskom fakultetu.

Na Viskoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera biće 206 slobodnih mesta za upis, od kojih 70 na budžetu. Na studijskom programu Strukovni vaspitač dece predškolskog uzrasta biće mesta za 66 studenata, na programu Trener u sportu 60, na smeru strukovni nutricionista 24, a na smeru Strukovna medicinska sestra biće 56 slobodnih mesta. Prijavljivanje kandidata za upis je 21, 22. i 25. juna.

- Obavezna provera muzičkih, fizičkih i govornih sposobnosti kandidata za upis na program za obrazovanje vaspitača biće 26. juna a prijemni ispiti 27. i 28. juna. Preliminarna rang lista biće objavljena 29. juna, a konačna 4. jula - poručuju sa Visoke škole za obrazovanje vaspitača i trenera.

Visoka tehnička škola strukovnih studija imaće 210 slobodnih mesta za upis, od kojih 160 na budžetu i 50 za samofinansirajuće studente. Budući brucoši imaće priliku da upišu neki od studijskih programa: Mašinstvo, Elektrotehnika, Informatika, Tehnički komunikacioni menadžment i Mehatronika. Prijavljivanje kandidata biće organizovano 20., 21. i 22. juna, dok je prijemni ispit 26. i 27. juna. Preliminarna rang lista biće objavljena 27. juna, a konačna rang 3. jula. Upis primljenih kandidata zakazan je za 4, 5 i 6. jul.

- Kandidati koji konkurišu za upis na studijske programe Mašinstvo, Elektrotehnika i Mehatronika polažu prijemni ispit iz matematike, a kandidati za upis na studijski program Informatika iz osnova računarstva. Kanidati koji polažu prijemni ispit za smer Tehnički komunikacioni menadžent biraju neki od tri ponuđena predmeta: opšta kultura, osnovi računarstva i matematike - kažu na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija.

Na Visokoškolskoj jedinici u Subotici Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe biće 100 slobodnih mesta za upis na studijski program Opšte pravo. Prijavljivanje kandidata za upis je 4. i 5. jula, a polaganje prijemnog ispita u obliku testa iz opšte kulture biće organizovano 9. jula. Preliminarna rang lista biće objavljena 10. jula, a konačna dva dana kasnije. Upis primljenih kandidata zakazan je za 13. i 16. jul.

- Pravo da konkurišu za upis imaju lica sa završenom srednjom školom u četvorogodišnjem trajanju. Po osnovu uspeha u srednjoj školi kandidat ostvaruje najviše 40 bodova, a na testu iz Opšte kulture najviše 60 bodova. Da bi ostvario pravo na upis i rangiranje kandidat mora ostvariti najmanje 50 bodova. Sve dodatne informacije o upisu mogu se naći na sajtu fakulteta - poručuju sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2717
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

vtš

upis na fakultet

građevinski fakultet

visoka škola za obrazovanje vaspitača i trenera

upis u visoku školu

visoka tehnička škola strukovnih studija

pravni fakultet

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

upisni rok na fakultete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.