Komentara: 4
Pregleda: 1285

Uništavanje krpelja na Paliću ponoviće se tokom naredne sedmice

11.06.2022. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Uništavanje krpelja na Paliću ponoviće se tokom naredne sedmice

Brojni građani javili su nam se da ukažemo na potrebu uništavanja krpelja na teritoriji više mesnih zajednica, a najčešće u naselju Palić gde su bila svedočenja da je na koži kućnog ljubimaca nalaženo i po 5-6 krpelja, za kratko vreme boravka u prirodi. Tim povodom obratili smo se nadležnima.

- Usled  pojave novog  talasa krpelja, što je kako na terenu, tako i putem prijava građana, utvrđeno na Paliću, u toku naredne nedelje planiran je tretman krpelja na javnim zelenim površinama na Paliću - rekli su za naš sajt u Sekretarijatu za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj.

Bakterija koja je uzročnik lajmske bolesti prenosi se putem ujeda zaraženog krpelja. Nakon perioda inkubacije, koji iznosi od 3 do 32 dana, javlja se prvi stadijum ove bolesti koji podrazumeva promene na koži.

Uništavanje krpelja na Paliću ponoviće se tokom naredne sedmice

- Javlja se specifično crvenilo. U pitanju je jedna kružna linija, koja može biti prečnika i do 30 cm, koja je u sredini bleda, a na ivicama crvena. Ukoliko se uoči ovakva promena na koži, koja nastaje od 3 do 32 dana po ujedu krpelja i koja se vremenom širi, potrebno je javiti se lekaru. Kožna promena će proći, ali problem je drugi stadijum bolesti koji je daleko ozbiljniji i tada je zahvaćen nervni sistem i zglobovi. Lajmska bolest je u 100 odsto slučajeva izlečiva u prvom stadijumu, zato je važno javiti se lekaru na vreme - upozorava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Pre nepunih mesec i po dana  započet je prvi ovogodišnji tetman protiv krpelja, koji se sprovodio na teriotriji svih gradskih i prigradskih zajednica, kao i naselja na teritoriji Grada Subotice. Ovim tretmanom iobuhvaćene su veće zelene površine i poznata okupljališta, kao i dečja igrališta. S obzirom da je u pitanju izuzetno velika površina, a za realizaciju su potrebni da se poklope određeni vremenski uslovi, ovi tretmani će se održavati u skladu sa mogućnostima na terenu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1285
Povezane teme

ujed krpelja

krpelji

akcija suzbijanja krpelja

dr nebojša bohucki

dezinsekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.