Komentara: 11
Pregleda: 6964
Foto

Umiljata Dara pronašla novi dom

18.09.2018. u 16:15h
Izvor: Subotica.com
Ukoliko želite vernog prijatelja koji će vas razumeti, čuvati i pratiti kroz život, jedno od mesta na kojem ćete ga pronaći je gradsko Prihvatilište za napuštene pse i mačke. Ovde možete vrlo jednostavno i besplatno udomiti neku od napuštenih životinja, koja će vam, u zamenu za topli dom, pokloniti bezgraničnu ljubav.
Umiljata Dara pronašla novi dom

Naš sugrađanin Ljubomir Ignjić, jutros se odlučno uputio u Prihvatlište za napuštene pse i mačke, kako bi ćerkinom vučjaku nadomestio nedavno izgubljeno društvo vučice, koja je uginula od posledica trovanja. Iako ga je na ovaj potez nagnao gubitak voljenog psa, Ljubomir je sa širokim osmehom napustio Prihvatilište, znajući da će se u kućnom dvorištu ponovo razdragano igrati dva psa.

- Nisam želeo da ostavim vučjaka samog, jer su to društveni psi koji ne vole da budu usamljeni. Zbog toga sam odlučio da udomim psa i u razgovoru sa komšijom, koji inače ovde radi, saznao sam da mogu da posetim Prihvatilište i izaberem jednog od pasa koji su ovde smešteni. Odabrao sam ženku mešanca po imenu Dara i mislim da će se lepo uklopiti sa vučjakom, jer i on voli društvo, navikao je na ljude i sluša, tako da neće biti problema - zadovoljno će Ljubomir.

Srećnica koja je usvojena, pas Dara, imala je težak put do svog novog toplog doma. Ona je zajedno sa štencima pronađena na Kelebiji, kada su radnici JKP "Čistoće i zelenila" zatekli više zlostavljanih i brutalno usmrćenih pasa. Iako je šetnju dvorištem započela sramežljivo, svakim narednim korakom Dara je bila brža i sigurnija, da bi na kraju pohrlila u zagrljaj novog vlasnika.

- Pas koji je prošao ulicu tačno zna kada ide kući, to je nešto neverovatno. Iako kod nas imaju sve uslove za normalan život, nemaju ono čemu se najviše raduju, a to je vlasnik. Prijatelj kojeg će imati samo za sebe i kome će pružiti svu svoju ljubav i naklonost. Kada im neko pruži pažnju, nežnost i dom, oni su bezgranično zahvalni, jer znaju kroz šta su prošli na ulici, trpeći glad i žeđ, a neretko i zlostavljanje od strane drugih pasa ili ljudi - kaže Aleksandra Bukvić, rukovodilac radne jedinice u zoohigijeni u Prihvatilištu za napuštene pse i mačke.

U Prihvatilištu možete pronaći veliki broj pasa različite rase i godišta, od dve pa do 11 godina, a procedura udomljenja je potpuno besplatna i podrazumeva nekoliko jednostavnih koraka.

- Kada budući vlasnik želi da udomi psa, prvo obavimo razgovor sa njim kako bismo utvrdili kakvog psa želi da udomi i kakvim uslovima raspolaže. Oni koji žive u stanu skloniji su da udome manjeg psa, dok oni koji imaju dvorište mogu da udome i veće pse. Takođe, zavisi i od toga da li žele psa za druženje i šetnju ili nekoga ko će im čuvati dvorište i kuću. Kada odaberu psa, sledeći korak je upoznavanje, kako bi osetili da li odgovaruju jedan drugome. Naša preporuka je da budući vlasnici dođu više puta, jer ne znači da će pri prvom kontaktu biti sve idealno pošto se mnogi psi plaše, naročito ukoliko su bili zlostavljani od strane ljudi. Poslednji korak jeste potpisivanje ugovora, pri čemu sva ovlašćenja preuzima vlasnik koji će ubuduće voditi brigu o psu, a nakon mesec dana, odlazimo u posetu, kako bismo se uverili da je sve u redu i da su se  vlasnik i pas navikli jedan na drugog - objašnjava Bukvić.

Prema njenim rečima, svi psi koji su smešteni u Prihvatilištu su čipovani, vakcinisani, očišćeni od parazita i sterilisani, a takođe su i lepo vaspitani, budući da prolaze kroz program socijalizacije, koji sprovode obučeni radnici.

- Kad uđu u Prihvatilište, psi prvo odlaze na trijažu i pregled kog veterinata, kako bismo utvrdili šta se sa njima desilo. Potom sledi period kratkog posmatranja, nakon čega se psi čipuju, vakcinišu i sterilišu, te kada se u potpunosti oporave, premeštaju se u čist deo Prihvatilišta i spremani su za udomljenje. Takođe, većina pasa prolazi i kroz program socijalizacije, gde ih učimo kako da šetaju sa povocem, idu uz nogu i sednu - dodaje Bukvić.

Tokom prošle godine, u Prihvatilištu za napuštene pse i mačke udomljeno je 83 psa, dok je ove godine novi dom dobilo 56 pasa.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 11
Pregleda: 6964
Povezane teme
prihvatilište za pse udomljavanje životinja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.