• Pregleda: 1707

Umetnici promo spotom predstavili dostignuća humanoidne robotike

Izložbeni prostor Gradskog muzeja Subotica, juče je izgledao kao improvizovani filmski set u malom. Izmeštanjem eksponata, postavljanjem odgovarajućeg osvetljenja, uz zvuke saksofona i umetnike Borisa Kopilovića, Stefana Crvenkovića i Jasnu Jovićević, snimljen je promotivan spot za izložbu koja je posvećena Centru za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin".
Foto: Gradski muzej Subotica
Umetnici promo spotom predstavili dostignuća humanoidne robotike

Poslednje dane izložbe o rođenju humanoidne robotike u Gradskom muzeju, subotički umetnici iskoristili su za snimanje promotivnog spota čiji radni naziv glasi "Autonomna mašina", kao sinonim za ove čovekolike naprave. Boris Kopilović, koji se filmskom umetnošću bavi već pet godina, kaže da je osnovna zamisao dvominutnog spota da prikaže sponu između čoveka i robota, te da uz krupne kadrove prikaže ljudsku preciznost i odmerenost pokreta.

- Izloženi eksponati poslužili su u tom smislu da pomoću njih prikažemo šta je zaista robot i šta je to što predstavlja čistu mehaniku i elektroniku, dok istovremeno pokušavamo da primetimo i precizne pokrete čoveka, čime postižemo dualnost u jednom kadru - kaže Kopilović.

A živost ljudskih pokreta predstavila je Jasna Jovićević, kompozitorka i muzička umetnica, koja je za ovu priliku odabrala da uz improvizacije na saksofonu, upečatljivu šminku i nošenje delova "Aktivnog odela", osvetla svu veličinu ljudskog stvaralaštva.

- Jasna je prvenstveno izvanredan muzičar i svakao da će ovaj spot s muzičkom podlogom dobiti viši smisao, a njena ideja da se uz pomoć šminke maskira u robota je odlična, jer se na taj način stopila s muzejskim eksponatima - dodaje Kopilović.

Umetnici su snimili spot u saradnji s Gradskim muzejom, a prema rečima Viktorije Šimon Vuletić, više kustoskinje i antropološkinje ove kulturne ustanove, cilj je bio da se potencijal promotivnog materijala iskoristi u svrhe promovisanja izložbe, ali i same kulturne institucije.

- Još uvek se iznenadim kada nam u posetu dođu srednjoškolsci i kada se na pitanje, koliko njih je po prvi put u muzeju, još uvek javi veliki broj dece. Zbog toga je za muzej, ali i za sve vidove kulture i umetnosti, od velikog značaja promotivni materijal čiji se potencijal i mogućnosti savremenih medija još uvek ne koriste u dovoljnoj meri u muzeologiji. Ovo bila jedna spontana ideja da se za izložbu, koja je došla iz Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, napravi spot kojim bismo, uslovno rečeno, "pokrenuli robota", odnosno da kroz muziku, eksponate koji se koriste kao scenografija i naravno naše lokalne umetnike, napravi spot koji korespondira sa izložbom, ali i sa samim muzejom - objasnila je Šimon Vuletić.

Izložba o rođenju humanoidne robotike i 50 godina Centra za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" može da se pogleda do četvrtka, 31. januara, u Gradskom muzeju Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.