Komentara: 12
Pregleda: 11593

Umesto kafe klima za ambulantu u Tavankutu

15.03.2017. u 14:26h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „jedna kafa za klima uređaj“, članice GrO Pokreta socijalista organizovale su akciju u kojoj su prikupile sredstva za kupovinu klima uređaja za ambulantu u Tavankutu.
Umesto kafe klima za ambulantu u Tavankutu

Akciju je na neki način inicirao dr Ognjen Pjevač rečenicom da „jedna klima košta kao 150 kafa u gradu“, a priključilo joj se više od stotinu članica Pokreta socijalista. Od prikupljenog novca kupljen je klima uređaj, koji je danas predat na korišćenje ambulanti.

- Ova donacija nam je veoma značajna jer se u ovoj ambulanti leči oko šest hiljada pacijenata. odraslih i dece, a njihov boravak će biti mnogo prijatniji kada prostorija budu klimatizovana. Zahvaljujem se svim kkoleginicama koje su se uključile u akciju – kaže dr Ognjen Pjevač. - Nemamo dovoljan broj inhalatora, a i ono što imamo je zastarelo, a u prigradskim naseljima je to veoma važno jer smo udaljeni od bolnice, tu su i EKG aparat, dobro bi došla promena prozora, unutrašnjeg eneterijera, nemamo dovoljan broj štampača... Ukratko, imamo probleme kao i svi u zdravstvu, gde se pažnja poklanja velikim gradskim centrima, a zanemaruju se sela i drago mi je što je Pokrajinski sekretarijat prepoznao važnost ovakve akcije.

Umesto kafe klima za ambulantu u Tavankutu

Predaji klima uređaja prisustvovala je i Svetlana Selaković, pokoćnica Pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, ističući da je veoma važno zajednica na ovaj način pomogne rad zdravstvenih ustanova, naročito u ruralnim sredinama.

- Obilazimo mesta u Vojvodini, kako gradska, tako i prigradska kako bi uvideli pravo stanje na terenu. Karakteristično za mala mesta je da nema velikog broja dece, u ambulantama nema pedijatara, a u Tavankut, gde ima oko hiljadu dece, problem je što pedijatar dolazi jednom nedeljno – smatra Svetlana Selaković. - U Severnobačkom okrugu, Subotici i okolnim mestima imamo značajan odliv stanovništva i u poslednjih  četiri godine zvanično nema oko 4.500 stanovnika, a o razlozima zašto nas ima toliko manje znaćemo posle projekta koji će obuhvatiti opsežna istraživanja u celoj Vojvodini.

S obzirom na sve ono što nedostaje ambulanti, ovo će bit samo početak akcije, a kako kažu članice Pokreta socijalista do leta će se truditi da prikupe novac za bar još jednu klimu.

- Jedna kafa košta oko sto dinara i 100-150 kafa mogu da zamene nešto što je veoma potrebno pacijentima, naročito u prigradskim naseljima, gde možda negde i postoje klima uređaji, ali većina ne radi – kaže Đenđi Seleši, članica PS. - Nastavićemo sa ovakvim aktivnostima i pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 12
Pregleda: 11593
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.