Komentara: 2
Pregleda: 3041

Uloga zdravstva u borbi protiv nasilja nad ženama

23.01.2015. u 15:19h
Izvor: Subotica.com
U Zavodu za javno zdravlje održan je sastanak “Odgovor zdravstva na nasilje prema ženama”, koji su organizovali Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Pokrajinski ombusman, a čiji je cilj da edukuje zdravstvene radnike o njihovoj ulozi u sprečavanju nasilja nad pripadnicama lepšeg pola.
Uloga zdravstva u borbi protiv nasilja nad ženama

Kako zdravstvena ustanova i lekari I medicinski radnici mogu da prepoznaju, a potom i da utiču na sprečavanje nasilja predočila je dr Danijela Stanković Baričak, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

- Izuzetno je pozitivna velika zainteresovanost zdravstvenih radnika koji do sada nisu najbolje razumeli svoje mesto u prevenciji nasilja. Nasilje nije naš prioritetni problem, ali mnogi problemi zdravstvene prirode ukazuju na njega i to nisu samo oni vidiljivi, poput modrica ili preloma, već i psihički i traumatski na koje se mora reagovati – objasnila je dr Stanković Baričak.

U Vojvodini je 2013. godine registrovano oko 4.000 žena žrtava nasilja, ali je taj broj veći jer dve policijske uprave nisu dostavile podatke.

- Moramo da primetimo da je policija popravila odnos prema ovoj pojavi, izlazi na prijave nasilja i povećao se broj krivičnih prijava, ali u tom sistemu još postoji blagonaklon stav, jer se uglavnom izriču blaže sankcije i uslovne kazne, relativno je spor i nije obezbeđena hitnost – istakla je Danica Todorov, zamenica pokrajinskog ombudsmana. – Sve to doprinosi da se nasilje ponavlja i šaljemo poruku d akao država nismo uvek dosledni prema žrtvama nasilja. Lekari su često bili bili neljubazni, zbog čega su pacijenti koji su se požalili odlazili bez rešenja, bilo je slučaja da niko nije reagovao na nasilje I to nad osobom koja je u sistemu socijalne zaštite.

Uloga zdravstva u borbi protiv nasilja nad ženama

Među prvim opštinama koje su se priključile ovom programu je Inđija, koja ga sprovodi od 2007. godine.

- Počeli smo akciju jer smo uvideli da na terenu imamo problema sa osobama ženskog pola i decom, ali smo bili svesni da im ne možemo sami pomoći, već moramo imati dobro organizovan lanac u kome se nalaze Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, policija i tužilaštvo – svoja iskustva preneo je dr Vasa Petrović, direktor Doma zdravlja u Inđiji. – Prošle godine prijavilo se 30 žena, a na svaku prijavljenu ide 20 onih koje se nisu prijavile da trpe nasilje. Kada smognu snage za to, odmah ih uvodimo u proceduru, osnažimo ih i nađemo modus kako da ih zaštitimo. Kako dame nemaju hrabrosti da se prijave, pokušavali smo da ih osnažimo i edukujemo kako da zaštite sebe i svoju decu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3041

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nasilje nad ženama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.