Komentara: 0
Pregleda: 1865

Ukinuta granična taksa

23.01.2009. u 14:25h
<p>Drumski prevoznici na Horgo&scaron;u od juče ne plaćaju taksu (parking) za pristup carinskoj kontroli, a subotička op&scaron;tina &bdquo;menjanjem parcela" omogućiće izgradnju novog terminala i ukidanje ovog nameta i na Kelebiji</p>

Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić izjavio je juče da drumski prevoznici koji koriste magistralu „E-75" i granični prelaz Horgoš više neće plaćati pristup carinskoj kontroli. Taj iznos je, zasad 700 dinara na prelazu Kelebija, ali posle dogovora sa lokalnom samoupravom o „zameni zemljišta", i posle izgradnje novog terminala na Kelebiji, ova će „globa" biti ukinuta.

Na sastanku predstavnika Republičke uprave carina, finansija i slobodnih zona sa čelnicima subotičke lokalne samouprave rečeno je da će u ovoj godini, sasvim sigurno, dva postojeća malogranična prelaza, kod Bajmoka i Đale (opština Novi Kneževac), postati međudržavna. Prelazi će biti osavremenjeni i uvršteni u međunarodni „katalog", a država razmatra i mogućnost otvaranja novog, malograničnog prelaza, između Subotice i Mađarske kod mesta Bački Vinogradi.

- Terminal na Kelebiji je u privatnom vlasništvu i ne možemo uticati na formiranje cena pristupa carini, ali možemo izgraditi - drugi terminal koji će biti u vlasništvu države. U tom kontekstu smo naišli na razumevanje lokalne samouprave. Izvršićemo zamenu oko pet hektara zemljišta i izgradićemo novi terminal na kome će prevoznici biti oslobođeni sadašnjih taksi i time rešiti problem koji je i kočnica našeg ulaska u EU- rekao je juče u Subotici Miodrag Đinić.

U kontekstu proširenja terminala, otvaranja novih međudržavnih graničnih prelaza, Srbija planira i proširenja carinskih zona. Direktor Uprave za slobodne zone Srbije Vlada Gajić rekao je da je prošlog meseca usvojen plan da se, pored postojećih, oformi još nekoliko slobodnih zona koje bi doprinele ekonomskom prosperitetu Srbije.
- Subotica je već podnela zahtev za proširenje postojeće slobodne Zone, jer inostrani investitori pokazuju interesovanje za ulaganja u oblast proizvodnje i nova zapošljavanja. Vidimo u tome pomak u ekonomskom razvoju Srbije i taj zahtev sasvim podržavamo-rekao je direktor Gajić.

Recimo da će novi-stari prelazi (kod Bajmoka i Đale), kao i novoplanirani u selu Bački Vinogradi, odnosno, izgradnja novog prilaza carinskom terminalu na Kelebiji, biti završeni za najkasnije tri-četiri meseca.

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1865
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.