Komentara: 0
Pregleda: 3382

Ugovara se izgradnja kolektora 2 i 7

28.05.2013. u 13:37h
Izvor: SuMedija
Zahvaljujući ugovoru o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koji je, uz garancije Vlade Srbije, sklopljen prošle godine, oko 11 miliona evra biće uloženo u gradnju kolektora Dva i Sedam, opremanje Vodozahvata Dva i izgradnju tri magistralna voda vodovodne mreže, što će, kako se smatra, biti u istoriji Subotice najznačajnija komunalna investicija.
Ugovara se izgradnja kolektora 2 i 7

Početak radova očekuje se na proleće naredne godine, i oni će trajati oko dve godine.

- U toku je javna nabavka za izbor konsultanta, čija će obaveza biti da obavlja nadzor nad tim radovima. Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila je za to i izradu projekata, putem zajedničkog Zapadnobalkanskog fonda, donaciju od 740.000 evra, a za Kolektor Sedam namenski još milion i 300.000 evra. Kada je reč o nadzoru, dodaću da se tu još nalaze i centralni kompleks Vodozahvata Dva i tri magistralna voda. Iz tih sredstava finansiraće se i Studija o upravljanju muljem, što je izuzetno važan projekat za Suboticu jer mi nakon tretmana pitke vode imamo opasan otpad, čije odlaganje i sudbinu treba rešiti, a takođe i veliku količinu mulja preradom otpadne vode na prečistaču - kaže inženjer Goran Mijatović, rukovodilac Radne jedinice za realizaciju projekta u „Vodovodu i kanalizaciji".

Dokle se stiglo sa postupkom javne nabavke i izbora nadzora i izvođača?

- Što se tiče same procedure javne nabavke, moram da kažem da se ona radi po međunarodnim standardima i međunarodnim pravilima. Mi smo trenutno u prvoj fazi javnog postupka, znači objavljena su paralelno dva tendera, jedan za izbor nadzora, drugi za izbor izvođača, odnosno projektanta koji će raditi Studiju upravljanja muljem. Završen je prvi krug za prvu javnu nabavku, za nadzor, i od jedanaest ponuđača koji su poslali pismo interesa izabrana su četiri za drugi krug, o čemu smo obavestili Banku. Izbor nadzora treba da se završi u julu, dok će izbor izrađivača Studije i za idejni i glavni projekat trajati nešto kraće. Nakon toga krenuće javna nabavka za izvođača radova - kaže Mijatović.

Koliko će ovaj postupak trajati i da li to znači da radovi neće, kao što je to bilo najavljivano, početi krajem ove, nego početkom naredne godine?

- Mi svakako već sada radimo pripreme za izbor izvođača koji će biti angažovani na izgradnji kolektora Dva i Sedam. Nakon što se odabere konsultant, odnosno nadzor, a to će biti tokom jula, odmah ćemo krenuti u postupak raspisivanja tendera, i on će trajati od četiri do šest meseci. Znači, moguće je da ćemo u novembru ili decembru imati potpisan ugovor sa izvođačem, pa će radovi moći da počnu već na proleće 2014. godine - objašnjava inženjer Goran Mijatović.

Sekundarna mreža

- Deo paketa Evropske banke za obnovu i razvoj je i obaveza grada i Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija" izgradnja sekundarne mreže, što treba da se sprovede u naredne dve-tri godine. Ovde postoji problem velikog broja još uvek neregulisanih ulica, naročito u pojedinim mesnim zajednicama kao što je Željezničko naselje. Iz istog razloga ušlo se i u projektovanje 900 metara Kolektora Sedam umesto 1.200 metara - kaže Goran Mijatović.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3382

Povezana vest

Povezane teme

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

prečistač

prečistač otpadnih voda

izgradnja kolektora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.