Komentara: 40
Pregleda: 9296

Ugostitelj sprečio slepu osobu da uđe u objekat sa psom vodičem

22.11.2021. u 14:58h
Izvor: Subotica.com
Ugostitelj sprečio slepu osobu da uđe u objekat sa psom vodičem
Foto: Shutterstock

Kancelariji subotičkog ombudsmana obratio se roditelj osobe sa invaliditetom, odnosno slepog lica, sa problemom da jedan od poznatih ugostiteljskih objekata u Subotici, nije omogućio i dozvolio pristup u sam objekat sa psom vodičem, na koji način je isti direktno povredio odredbe Zakona o kretanju uz pomoć psa vodiča.

- Smatramo da se o nepoznavanju propisa koji reguliše ovu oblast, a ne o namernoj diskriminaciji, jer verujemo da ni jedan ugostitelj nema nameru da ograničava prava osobama sa invaliditetom, te ovim putem želimo da upoznamo, kako ugostiteljske objekte, tako i širu javnost, sa pravima osoba sa invaliditetom koje se kreću sa psima vodičima - istakla je Erika Tot Salai, lokalni ombudsman Grada Subotice. - Kretanje je univerzalna ljudska potreba. Osobe sa oštećenim vidom i druga invalidna lica, suočavaju se sa brojnim izazovima prilikom kretanja. Upotreba posebno dresiranih pasa vodiča u mnogome olakšava kretanje ovim osobama.

Kako navode iz ove Kancelarije, u Srbiji je 2015. godine donet Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, koji utvrđuje prava osoba sa invaliditetom na kretanje uz pomoć psa vodiča u javnom prevozu, objektima i površinama u javnoj upotrebi i u radnom prostoru, koje se odnosi, između ostalog, na korišćenje ugostiteljskih objekata, svih objekata u javnoj upotrebi (objekti u oblasti: obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture, sporta, turizma i drugih delatnosti).

Kako se dalje navodi, donošenjem ovog zakona, obezbeđuje se ostvarivanje osnovnih načela koja se odnose na uživanje ljudskih prava, a posebno zabranu diskriminacije i uvođenje posebnih mera radi postizanja pune ravnopravnosti osobama sa invaliditetom.

Takođe, ovim zakonom propisane su prekršajne i novčane kazne za nepoštovanje ovog zakona.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 40
Pregleda: 9296
Povezane teme

slepi u subotici

slepi

osobe sa invaliditetom

slepi i slabovidi

ugostiteljski objekti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.