Komentara: 5
Pregleda: 3925

UG "Solidarnost" prati kako se u "Agroseme Panoniji" primenjuje Zakon o stečaju

31.10.2016. u 14:24h
Saopštenje Udruženja građana "Solidarnost" na temu stečaja Agrosemena i dugovanja prema radnicima bivšeg giganta, prenosimo u celosti.
UG "Solidarnost" prati kako se u "Agroseme Panoniji" primenjuje Zakon o stečaju

U firmi "Agroseme Panonija" doo Subotica od 1. januara 2016. godine 49 radnika ostalo je bez posla, odnosno poslato je na adresu Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Subotica sa višegodišnje neplaćenim doprinosima za penziono osiguranje i neisplaćenim zaradama za 9 (devet) meseci. Od 21. aprila 2016. godine na zahtev velike većine radnika u toj firmi uveden je stečaj. Inače, ovo je prvi i jedini stečaj u Subotici koji su pokrenuli sami radnici, a zbog nezadovoljstva što se njihovi životni problemi ne rešavaju.

Baš zbog navedene činjenice Udruženja građana Subotice "Solidarnost" pomno prati kako se u "Agroseme Panoniji" primenjuje Zakon o stečaju i zajedno sa bivšim radnicima firme izražava nezadovoljstvo zbog nezakonitosti i neprofesionalnosti u postupanju stečajnog veća Privrednog suda u Subotici. Javnosti je poznato kako su sprovedeni stečajni postupci u nekim firmama u Subotici, a da za to do sada u ovom sudu niko nije pozvan na odgovornost.

Nezakonitosti u sprovođenju stečaja u "Agroseme Panoniji" su:

  • Investitor iz Austrije "Advance Seed" više od godinu dana koristi opremu "Agroseme Panonije" a da za to ne plaća nikakvu naknadu (naročito za 6 meseci trajanja stečaja). Pri tom vrše se veliki pritisci, čak i od strane državnih organa, da cena zakupa opreme ne bude ekonomska nego neadekvatna, bagatelna.
  • O terminima stečajnih ročišta ne obaveštavaju se bivši zaposleni koji su ujedno i poverioci.
  • Predsednik skupštine poverilaca nije bio obavešten o izboru na tu funkciju niti zna šta i kako treba da radi u postupku stečaja.
  • Član Odbora poverilaca ispred bivših radnika nije imenovan prema odluci radnika niti je obavešten o tome šta i kako treba da radi.
  • Na zahteve i pitanja bivših radnika kao poverilaca o realizaciji sprovođenja stečaja ne daju se odgovori u zakonskom roku.

Navedeni postupci u radu Privrednog suda Subotica nisu uobičajeni.

UGS "Solidarnost" se protivi nezakonitostima u postupku stečaja "Agroseme Panonije" kao i bahatosti inostranog investitora koji bi morao poštovati zakone Republike Srbije. Zbog toga ćemo, kada se radi o ovom stečaju, preduzeti sve zakonom predviđene mere.

Bivši radnici "Agroseme Panonije", od kojih su većina bez posla, na rubu egzistencije, ne mogu da odu u penziju zbog neupalćivanja u Fond za penziono osiguranje, nakon svega prema njima neurađenog od strane državnih organa, zaslužuju minimum poštovanja, da su ljudi a ne broj.

// kraj saopštenja

Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3925
Povezane teme

udruženje solidarnost

agroseme panonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.