• Pregleda: 5175

Udruženje "Solidarnost" traži pomoć Predsednika Srbije za spas "Severa"

Udruženje gradjana "Solidarnost" zatražilo je pomoć od predsednika države Tomislava Nikolića u sprečavanju daljeg uništavanja "Severa".
Udruženje "Solidarnost" traži pomoć Predsednika Srbije za spas "Severa"

Nikoliću je u pismu predstavljena istorija kriminalne privatizacije. Dok je direktor Agencije za privatizaciju bio Branko Pavlović firma je procenjena na 12 miliona evra. Potom je za vreme Mirka Cvetkovića spala na 2 miliona.

Kupac, austrijski "ATB" nije izvršio dokapitalizaciju. Od 11 "Severovih" proizvodnih programa ugašeno je devet. Otpušteno je preko 1600 radnika, a gubici su oko 40 miliona evra.

"Solidarnost" se žali i na rad Suda jer 9 godina 1.100 radnika čeka na rešenje tužbi po osnovu neplaćenih plata. "Solidarnost" traži prijem tročlane delegacije. 

U nastavku sledi kompletno pismo obraćanja Tomislavu Nikoliću, predsedniku Republike Srbije:

Poštovani predsedniče,

obraćamo Vam se kao udruženje građana Subotice ispred 2.000 radnika i njihovih porodica čija je egzistencija i perspektiva uništena zbog korupcije i pljačke pre i u toku privatizacije fabrike „SEVER“ iz Subotice. Pišemo Vam ovo pismo u želji da nam pomognete, a takođe želimo i mi Vama da pomognemo. Cilj te međusobne interakcije je da se spasi i postavi na zdrave osnove nekadašnji gigant elektrometalne industrije Srbije „SEVER“ iz Subotice, koji se u kontinuitetu od početka privatizacije uništava. U protekle tri godine pisali smo bivšem predsedniku RS, predsedniku Vlade RS, Agenciji za privatizaciju (više puta), odboru za privatizaciju i odboru za zakonodavstvo Narodne Skupštine RS, pokrajinskoj Vladi, gradskim vlastima u Subotici i mnogim drugim institucijama. Sva naša obrazloženja, dokaze, argumente, proteste, nadležni državni organi su ignorisali, bili su indiferentni, opstruisali su i ponašali se neprofesionalno. Nisu učinili ništa da se spreči pljačka radom stvorene imovine i imidža tržišno kredibilne izvozne firme. Pišemo Vam i zato što su nam se dopale Vaše reči i upozorenja na početku govora, nakon polaganja predsedničke zakletve. Mi, takođe, smatramo da nema prosperiteta Srbije ako se ne raskrinkaju pljačkaške privatizacije.

„SEVER“ je privatizovan putem tendera, a kupoprodajni ugovor je potpisan 31. decembra 2004. godine. Procena kapitala firme od strane Agencije za privatizaciju, kad je direktor bio Mirko Cvetković, bila je -2 000 000 €, dok je ista agencija za vreme direktorovanja Branka Pavlovića vrednost firme procenila na 12 000 000 €.

Prva ponuda korporacije „A-Tec Industries“, u čijem je sastavu „ATB Austria“ Mirka Kovača, bila je 315 000 € (?!). Nakon toga je Branko Pavlović, tadašnji direktor Agencije za privatizaciju poništio tender. Zbog toga je smenjen, a „SEVER“ je naknadno prodat za 4 100 000 € toj firmi. Do 2007. godine kupoprodajni ugovor je bio „strogo čuvana tajna“. Čim smo dobilili uvid u njega, tadašnje Udruženje malih akcionara je, zbog niza nepravilnosti (npr. socijalni program iz tenderske dokumentacije nije unet u kupoprodajni ugovor) podnelo zahtev Agenciji da se privatizacioni ugovor odmah raskine i da država preuzme vlasništvo nad preduzećem. U 2010. godini tri državna tužioca i 70 inspektora austrijskih državnih organa izvršilo je raciju u preduzeću i domu vlasnika firme „ATB Austria“. Oduzeto je više kontejnera dokumenata i pokrenut je istražni postupak protiv vlasnika, Mirka Kovača. Koroporacija „A-Tec Industries“ je proglasila poslovni bankrot koji se vodi ako treći najveći u istoriji Austrije. Ovakva privatizacija „SEVER“-a, i mnogih drugih preduzeća, je očigledan primer krivičnog dela jer narušava ekonomsku bezbednost države, slabi i uništava ekonomske performanse Srbije.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privatizaciju, do sada je raskinuto čak 25% od ukupnog broja privatizacionih ugovora, bilo od strane suda ili od strane same Agencije. Sama ova činjenica ukazuje da su u privatizaciji u Srbiji napravljene velike greške, da su te greške sistemskog karaktera, a ne izolovani incidenti, i da se način na koji se sprovodi privatizacija mora radikalno preispitati. Vlast, međutim, ni u samim preduzećima u kojima je raskinut ugovor ne preduzima ništa da bi utvrdila odgovornost za kršenje zakona i nanošenje štete preduzeću. O preispitivanju pogrešne politike nema ni govora, već se nastavlja sa primenom modela koji se pokazao kao poguban za privredu i čitavo društvo. Nakon više protesta, konferencija za štampu, komunikacije sa rukovodstvom grada Subotica, 15. juna 2011. Skupština grada je jednoglasno usvojila zaključke, po kojima se, nakon opravdanog negodovanja bivših radnika „SEVER“-a, traži od nadležnih organa da preispitaju privatizaciju ove firme. Do sada od praktične realizacije ovh zaključaka, za čijeg je izvršioca bio određen gradonačelnik, nije bilo ništa. Mi znamo da privatizacija nije u Vašoj nadležnosti ali Vas molimo da učinite sve da državni organi urade posao koji je, po Zakonu, u njihovoj nadležnosti.

Sredinom 2011. godine organi EU naložili su vlastima u Srbiji da preispitaju 24 slučaja privatizacije u kojima postoji sumnja na korupciju. Preko Koordinacionog odbora radničkih protesta Srbije i NVO „Pokret za slobodu“ mi smo u proleće 2012. obavestili organe EU o pljački u „SEVER“ Subotica i „PES“ Surdulica, sa zahtevom da se spisak firmi dopuni sa ova dva.

Svi znamo šta su ciljevi privatizacije po aktuelnom zakonu, kao i to kad se, po članu 41a, raskida ugovor o privatizaciji. Po tom članu, pet, od šest propisanih, uslova je bilo ispunjeno da se u roku od pet godina automatski raskine kupoprodajni ugovor zbog prouzrokovane štete. Ni po jednom slovu Zakon o privatizaciji nije bio realizovan, jer:

  • je od 11 raznih „SEVER“-ovih proizvodnih programa ugašeno 9;
  • kupac nije doneo nijedan proizvodni program;
  • preduzeće, od privatizacije, posluje sa gubicima, koji su u kumulativu oko 40 000 000 €;
  • je otpušteno preko 1600 radnika, a sada ponovo postoji spisak od 150 radnika za otkaz ili skraćenu radnu nedelju (trenutno u firmi radi 465 radnika). Ovo sve ukazuje na to da se firma uništava;
  • kupac nije izvršio u celosti sve obaveze iz investicionog programa od 16 100 000 € iz kupoprodajnog ugovora, kao ni dokapitalizaciju. Za sve to imamo dokaze;
  • je prodata sva imovina koju je firma pre privatizacije posedovala u inostranstvu (Danska, Italija, bivše republike SFRJ), kao i 700 vrednih i korisnih mašina i obradnih centrala;
  • je sva imovina „ATB SEVER“-a pod hipotekom Hypo Alpe Adria banke iz Austrije.

Javnom tužilaštvu i odeljenju MUP-a u Subotici smo decembra 2011. godine podneli krivičnu prijavu za počinjene nezakonite radnje u privatizaciji „SEVER“-a. U tom dokumentu mi smo izneli zakone dokaze, kako i imena odgovornih. Imamo komunikaciju i znamo da pojedinci u MUP-u rade po toj krivičnoj prijavi ali do sada od ovih organa nikakav zvaničan odgovor nismo dobili. Sada to tražimo!

Zbog toga što nakon privatizacije nije izvršena tenderskom dokumentacijom i odlukom akcionara predviđena obaveza da se isplatirazlika do pune cene rada zapolenim i bivšim radnicima za period 1997 - 2002. godine, već više od devet godina 1100 radnika je podnelo tužbu Osnovnom sudu u Subotici. Do sada ima smo dve pravosnažne presude u korist radnika, a ovih dana se distribuiraju rešenja za oko 500 radnika čije tužbe se odbijaju zbog zastarelosti. Sud se poziva na podatak da je završetak privatizacije bio 9. februara 2005. godine, iako je to, u stvari, bio samo daan ispunjenja registracije i uvođenja kupca u vlasništvo nad imovinom. Po dokumentu Agencije za privatizaciju ova agencije „nema nikakve nadležnosti“ prema „ATB SEVER“u od 15. jula 2010., što je, u stvari, datum završetka ove inkriminisane privatizacije. Očigledno da reforma sudstva u Subotici nije izvršena. Rezultati rada Osnovnog suda u Subotici su katastrofalni i razočaravajući. Zbog toga smo 9. januara 2012. godine tražili od Ministarstva pravde i Visokog saveta sudstva da se razreši dužnosti vf. predsednika Osnovnog suda u Subotici, Tumbas Rozalija, kao i da se izvrši inspekcija i sudski nadzor svih pustupajućih sudija u predmetima radnika „SEVER“-a. Ni od ovih zahtevaništa nije uvaženo. Na ovaj način se radnici materijalno, socijalno i psihofizički iscrpljuju i uništavaju.

Mi tačno znamo ko su odgovorni za sve ove nazakonite radnje i dozvoljavanje pljačke i uništavanjena še firme. To su: Mirko Cvetković (bio je direktor Agencije za privatizaciju), Mlađan Dinkić, Predrag Bubalo, Nebojša Ćirić, Vuk Drašković, Ištvan Pastor (koji je bio predsednik tenderske komisije), Vladimir Cvetković (direktor Agencije za privatizaciju), instalirani menadžment u „ATB SEVER“-u. Nama je jasno da se, u stvari, zbog ovih funcionera koji su odgovorni nije ništa uradilo da bi se privatizacija poništila. Zna se koji državni organi su nadležni da se utvrdi i oceni odgovornost svih onih koji su učestvovali u pljački „SEVER“-a i drugih firmi u Subotici i Srbiji. Važno je istaći zašto treba da se poništi privatizacija „SEVER“-a i da se ovo preduzeće stavi u u funkciju podsticaja i progresa Srbije:

  • „SEVER“ je bio i može biti ponovo značajan izvoznik;
  • „SEVER“ je imao značajne proizvodne programe, a i sad poseduje tehničko-tehnološke, naučne i kadrovske potencijale za proizvodnju opreme za alternativne izvore električne energije (vetrogeneratori, mini hidroelektrane, itd.);
  • „SEVER“ je sposoban da vrši remont postrojenja i da bude jedan od nosilaca energetske revitalizacije Srbije.

Po nama, preduzeća, kao što je „SEVER“, moraju imati prioritet u procesu reindustrijalizacije i revitalizacije privrede, ali ne sa ovakvim vlasnicima i menadžmentom.

Poštovani predsedniče, izražavamo našu zahvalnost što ćete pročitati ovo pismo upozorenja i reagovati po našim navodima. Mi smo spremni da Vam dostavimo svu neophodu dokumentaciju (koje je veoma obimna), a takođe Vas molimo i insistiramo da u vazi sa našim navodima primite našu tročlanu delegaciju. Ujedno, možete biti uvereni, da će naše UG Subotice „Solidarnost“ ići do kraja i neće dozvoliti da pljačka imovine Srbije bude normalna stvar i da se legalizuje na štetu svih građana, a prvenstveno zarad budućnosti naše dece.

Nadamo se da ćete nam u tome pomoći, jer ono što tražimo jeste moguće!

Izvor: Radio Subotica

povezane teme

12
Član51406 Odgovori
Напред наши Севераши!!!
http://i.imgur.com/rytUU.jpg
Minja Odgovori
Sve je istina sto je napisano, a da li ce i ko ce imati sluha za to videcemo. Kriminal u toj firmi je prevelik, javasluk, ponizavanje zaposlenih...moze se nabrajati mnogo. Zalosno. Ojadili su hiljade nasih ljudi zarad svojih licnih interesa, i interesa stranaca za koje i sad rade nasi dobri i posteni drzavljani.
Istvan Odgovori
Ja sam madjarske nacionalnosti. Nisam za Tomislava Nikolica glasao nikada. Ako Tomislav Nikolic bude resio pravicno ovaj problem i slicne slucajeve sumnjivih privatizacija, imace moje poverenje u buducnosti, i ne samo da cu ja da glasam za njega u buducnosti, nego cu i druge nagovarati da daju za njega glas.
Maja Odgovori
Severu nema spasa, to je gotova prica....
građanin Odgovori
Podržavam napore grupe građana SOLIDARNOST, ćestitam im za borbu obespravljenih radnika SEVERA , uključite i druga preduzeća koja su opljačkana i pokradena, PIONIR,PARTIZAN,BUDUĆNOST,IKOM,AGROKOMBINAT,PODRUM PALIĆ, MEDOPRODUKT,.......
kikiriki Odgovori
Džaba ste se ponadali,svi su oni isti i međusobno se štite.Zna se šta jedan predsednik može da uradi,izdaće deklarativno saopštenje i ajd zdravo.
grande Odgovori
Sever je propao ohoho pre ikakve privatizacije! A tebi "Pišta", Ištvane, Stevane dragi, mogu reći da Nikolića možeš čak i kući nositi, jer naivo jedna, a ima vas mali milion, računate na bele radikale... mislim, svi vi odreda ste zaslužili svo zlo koje vas sa njima očekuje! Kakav bre SEVER! Onaj SEVER, gde su svojevremeno komadić metala, iz jednog premeštali u drugi ugao najmanjeg magacina... koliko ruku, koliko ljudi (?) ... 11 programa, prepotopskih programa, devet ugašenih... Nema brige, komunjare vas i nadalje zaludjuju!
Optimista Odgovori
Pozdrav za SOLIDARNOST ,vidi se da ste dosledni predizborne kampanje i da se borite idalje za poštene građane , radnike , studente , omladinu samo tako nastavite upornost i pravda mora da pobedi kriminalce i lopove.
Pišta Odgovori
Grande što se žestiš , Ištvan samo iznosi svoj stav, ti si verovatno jedan od žuti koji si mahao zastavicom a oni te negde uhlebili bez znanja i stručnosti pa se sada boiš za svoju g....u . Moja podrška grupi građana SOLIDARNOST posebno gospođi KOVAČEVIĆ.
grande Odgovori
@pišta: Da mi gule kožu, glasao bih za DS, i naravno da sam demokratski nastrojen, jer za razliku od ovih belih radikala, koji su nas slali u ratove, DS nikada nije, niti će! I, burazeru: u Srbiji svako krade, ali je ogromna razlika izmedju onih koji kradu (lopovčine, dakle) i onih koji su bili ratni huškači; no, možda si i ti jedan od onih skrivenih "patrijota", koji iz prikrajka čekaju na novi plen: istovremeno ratni huškač, patrijota i lopovčina premazana kojekakvim kremama! Amen!
Subotičanin Odgovori
GRANDE,ja sam za demokrate,ali poštujem mišljenje svakog čoveka. Nije mi jasno odakle tolika mržnja i vređanje , da si istindki demokrata ovakve uvrede nikada ne bi napisao, zbog ovakvi kao ti smo ovakvo prošli , želim ti svako dobro , taj bes i mržnju izbaci iz sebe pa ćeš se mnogo bolje osećat. Pozdrav za Solidarnost .
grande Odgovori
@subotičanin: Burazeru, ja jesam rodjeni subotičanin, a moji su ovde nekih 550 godina; dakle, kucaš na pogrešna vrata, ali da mrzim ratne huškače - da ti prevedem: bele i crne radikale, i te kako ih mrzim; a ti, kao demokrata, možeš ih poneti kući, ionako je ovaj dvonolog nadasve glupav, jer sever je odavno propao, a sa propasti ovi kupci imaju malo veze, ali da komunjare i dalje mešetare... vidiš, ne volem ni komunjare, ali ih ne mrzim, premda Jugoslavija može njima zahvaliti sve ratove (Šešelj komunista)! Dakle, demokrato subotički, svi su rekli što su imali, dobili kritike, i to je to, manje izmišljotina, više čitanja medj redovima, i... nemojte proklete radikale u nebo dizati!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.