Komentara: 5
Pregleda: 2472
Foto

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku proslavlja dva jubileja

19.10.2021. u 17:37h
Izvor: Subotica.com
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku ove godine slavi 15 godina postojanja, a istovremeno obeležava i 150 godina institucionalnog obrazovanja učitelja na mađarskom jeziku u Subotici. U ovoj školskoj godini fakultet će organizovati niz aktivnosti, kako bi na dostojan način obeležio ova dva značajna jubileja.
Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku proslavlja dva jubileja

Obeležavanje dva jubileja počelo je danas predstavljanjem publikacija profesora fakulteta, a u narednih mesec dana biće organizovane još dve promocije knjiga i priručnika koje su u proteklom periodu izdali zaposleni ove obrazovne ustanove.

Radionica Etnografskog društva "Lajos Kiss", koje će predstaviti svoj istraživački rad, održaće se 26. oktobra, a istog dana će se obeležiti i 20. godišnjica smrti Olge Penavin.

Dan mađarske nauke, 3. novembar, biće posvećen pričama o 150. godišnjici institucionalnog obrazovanja učitelja u Subotici na mađarskom jeziku. Ovom prilikom će Zoltan Devavari održati predavanje pod nazivom "Istorija obrazovanja učitelja u AP Vojvodini", nakon čega će uslediti predstavljanje diplomskog rada studentkinje Enike Šoti na temu "Obrazovanje učitelja u Subotici do Prvog svetskog rata".

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku proslavlja dva jubilejaPromotivno zanimanje vojvođanske mreže organizacije "Kuća tradicije" iz Mađarske pod nazivom "Raširite, raširite moj sto" održaće se 9. novembra, a uz navedene programe, biće organizovani i drugi događaji.

- Tradicionalna međunarodna naučna konferencija fakulteta održaće se od 4. do 6. novembra i priprema se u duhu jubileja. Tema konferencije je "Održivo nasleđe", a iako će se ove godine održati onlajn zbog aktuelne situacije sa virusom kovid-19, zainteresovanost je velika i blizu 100 predavača je prijavilo svoj rad na konferenciji. Dan fakulteta, koji se obeležava 25. novembra, u jubilejskoj godini će se održati na više nivoa, organizovajući Zasedanje Senata Univerziteta i skupove u krugu Zajednice učiteljskih fakulteta Srbije, kao i u krugu međunarodnih institucija sa kojima fakultet gaji dugogodišnju saradnju - najavila je prof. dr Rita Horak.

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, u saradnji sa Muzejom "Ištvan Tir" iz Baje i Zavodom za kulturu vojvođanskih Mađara iz Sente, ove godine učestvuje i u značajnom prekograničnom IPA programu pod nazivom "Vrednije od svega - Revalorizacija kulturnog nasleđa Bačke", koji se bavi istraživanjem nematerijalne kulturne baštine žitelja Bačke ili, kako je prof. dr Ferenc Nemet objasnio, baštine koja se prenosi s kolen na koleno.

- Radi se o transferu znanja i, ako je taj transfer permanentan, onda je dobar, a ako nije, to znači da su se tokom vremena iz svesti ljudi izgubila neka korisna znanja, veštine i umeća, ako se nisu predavala mlađim naraštajima. Smisao projekta je u tome da istražimo sa adekvatnom naučnom ozbiljnošću kojim nematerijalnim kulturnim dobrima raspolažemo u Bačkoj i kad to ustanovimo, da vidimo kako možemo sve te korisne informacije da sačuvamo, revalorizujemo i koristimo sada, u 21. veku, u svakodnevnom životu - objasnio je prof. dr Nemet.

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku proslavlja dva jubilejaU sklopu projekta organizovaće se izložba "Revalorizacija tokom milenijuma" u Baji, takmičenje i modna revija ponovnog korišćenja stare odeće i prezentacija proizvoda koji se ponovo mogu koristiti u Baji i Senti. U cilju podučavanja mladih, organizovaće se i zanatske prezentacije na temu revalorizacije, međunarodna konferencija o revalorizaciji, dok su istraživanja na terenu o svakodnevnom životu meštana 30 naselja sa multietničkim stanovništvom završena.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom realizacije projekta Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku Obraćanje povodom realizacije projekta Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku Obraćanje povodom realizacije projekta Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku Obraćanje povodom realizacije projekta Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku Obraćanje povodom realizacije projekta Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku Obraćanje povodom realizacije projekta Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku Obraćanje povodom realizacije projekta Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku Obraćanje povodom realizacije projekta Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2472
Povezane teme

učiteljski fakultet

učiteljski fakultet na mađarskom jeziku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.