Komentara: 4
Pregleda: 3349

Učestale provale u Čantaviru

11.02.2011. u 16:23h
Izvor: RTV Yueco
Učestale provale u Čantaviru

U naselju Čantavir u poslednje vreme događaju se dve provale u kuće stanovnika dnevno, saopštili su na današnjoj press konferenciji rukovodioci ove Mesne zajednice. Po njihovim saznanjima utemeljenim na izveštaje policijske stanice u tom gradu, čak 80% počinilaca je otkriveno. Međutim, kako kažu predstavnici MZ Čantavir, provalnici ne bivaju kažnjeni, a problem stanovnika sa javnom bezbednošću je sve izraženiji.

Čantavir se nalazi na dvadesetak kilometara od centra Subotice. Na prvi pogled – mirno Vojvođansko mesto sa 7.178 stanovnika. Međutim, po tvrdnjama rukovodstva Mesne zajednice koje su iznete na današnjoj press konferenciji – ovo prigradsko naselje je daleko od mirnog. Po njihovim podacima, u toku prošle godine je beležena u proseku jedna pljačka ili provala dnevno – krade se hrana, nafta, ogrev. Pljačkaju se i prodavnice i napuštene kuće. U poslednje vreme taj procenat je, kako kažu, i povećan. Osim toga, kažu da je u 80% poznat izvršilac, ali da kazni – nema. Vrednost krađe ne prelazi 15.000 dinara i zbog toga Sud ne procesuira slučaj već građani moraju sami da tuže provalnike.

Građani su se organizovali, pisali peticije, obavljeni su i razgovori sa nadležnim državnim organima – policijom, Centrom za socijalni rad, traži se rešenje. Moguće je da se poveća broj policajaca koji brinu o javnom redu i miru, kojih je sada 12 i pokrivaju više Mesnih zajednica sa 12.000 stanovnika, ali i da se posao zaštite privatne imovine poveri nekom pravnom licu, s tim što se ne zna kako bi se to finansiralo.

Rukovodstvo Mesne zajednice se ograđuje od insinuacija koje su se pojavile u naselju da su za problem krivi Romi. U javnosti je prethodnih dana iznošena i ideja da se organizuju tzv. Javne straže. U Čantaviru je ovo rešenje povodom istog problema bilo sprovedeno od 2001 do 2003 godine, ali se nije pokazalo kao delotvorno i zakonski utemeljeno rešenje: Volonteri koji su se bavili tim poslom hvatali su provalnike na delu, a kasnije završili na sudu, kako kažu predstavnici Mesne zajednice, tuženi od strane provalnika za fizički napad.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3349

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.