Komentara: 0
Pregleda: 1708

Učenici Hemijsko-tehnološke škole pripremali zdrave obroke

09.11.2018. u 17:01h
Izvor: Subotica.com
Povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom u Hemijsko-tehnološkoj školi organizovana je akcija pod nazivom „Mladi kuvaju“, u okviru koje su mladi imali priliku da isprobaju veštine kuvanja zdravih obroka. Akcija je realizovana na inicijativu Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.
Učenici Hemijsko-tehnološke škole pripremali zdrave obroke

Prema rezultatima Istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva Srbije, u odnosu na 2006. procenat gojazne dece povećan je sa 8,5 na 13,7 odsto. Takođe, uočeno je i da je došlo do pada onih koji konzumiraju zdrave namirnice.

- Poslednje istraživanje pokazalo je da tek svako drugo dete svakodnevno jede voće i povrće, najčešće se konzumira beli hleb, a opao je i procenat onih koji su konzumirali integralni hleb. Istraživanje je pokazalo da ribu najmanje dva puta nedeljno konzumira samo 12,5 odsto stanovnika. Oko 80 odsto dece uzrasta 7 do 14 godina je jedan do dva puta nedeljno fizički aktivno tako da se zaduva i oznoji - ističe dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje i upozorava da prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih tegoba - Gojaznost je faktor rizika za razvoj srčanih oboljenja, dijabetesa i karcinoma u odraslom dobu, ali i sve prisutnijih oboljenja u dečjem uzrastu. Prekomerna težina u dečijem uzrastu dovodi do deformiteta kostiju i skeleta, lošeg držanja i nepravilnog razvoja tela, loše koordinacije i kontrole pokreta, nespretnosti i češćih povreda. Važno je ukazati da gojazna deca često imaju i mentalnih problema i da su sklonija depresiji, jer su izloženi pritiscima i podsmehu vršnjaka.

Učenici Hemijsko-tehnološke škole pripremali zdrave obroke

Iako su svesni posledica nepravilne ishrane đaci za užinu, kako kažu, najčešće kupuju grickalice, peciva i slatkiše. Na današnjoj akciji oni su od lekara i nutricioniste Zavoda za javno zdravlje imali priliku da nauče da pripremaju zdrave obroke koje mogu poneti u školu za užinu. Đaci su u školskoj pekari pripremali zdrave slatke i slane mafine, kao i Cezar salatu, koje su potom servirali svojim vršnjacima.

- U pripremanju zdravih obroka učestvovali su učenici drugog razreda obrazovnog profila prehrambeni tehničar. Ovaj praktičan rad je nastavak edukativnog seminara, koji je održan povodom Svetskog dana hrane. Akcija “Mladi kuvaju” održana je četvrti put u našoj školi i primetili smo da dolazi do napretka. Sada su đaci imali mogućnost da teorijska znanja pokažu praktično i nadam se da će ih koristiti kasnije u svojoj ishrani -kaže Jelena Zorić, nastavnica stručnih predmeta.

Učenici Hemijsko-tehnološke škole pripremali zdrave obroke

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1708
Povezane teme

hemijska škola

zavod za javno zdravlje

hemijsko tehnološka škola

svetski dan hrane

nada kosić bibić

kuvani obrok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.