Komentara: 4
Pregleda: 4281

U vozu skuplje za 20 odsto

25.02.2013. u 22:33h
Izvor: Dnevnik "Akter"
Građani Subotice i okolnih mesta koji koriste određene lokalne železničke linije žale se da imaju problem sa kupovinom karata pre ulaska u voz, zbog čega im se kasnije one naplaćuju po većoj tarifi.
U vozu skuplje za 20 odsto

Naime, u pojedinim selima oko Subotice ne postoje više stanična isturena odeljenja, odnosno punktovi na kojem se može kupiti karta koji su nekada i postojali, ali su ukinuti zbog neracionalnosti. Prema propisu Železnica Srbije, putnik zatečen u vozilu bez karte plaća istu po ceni većoj za oko 20 odsto.

- Često putujem do Tavankuta, i uvek mi kondukter naplati skuplju kartu. To nije neka velika suma, ali u pitanju je princip - zašto bih ja bio kažnjen zbog nečega za šta nisam kriv? Želim da redovno kupim kartu, ali gde? To je, naravno, problem i za sve meštane i nekih drugih naselja koji koriste železnicu. Mislim da to nije pošteno, tako da doživljavamo Železnicu kao nekoga ko je u ovom slučaju nepošten prema svojim klijentima - kaže Stipan Kovačić, građevinac, koji poslom veoma često obilazi okolna mesta.

Šef putničkog saobraćaja na Železničkoj stanici Subotica Predrag Polovina kaže za Danas da kondukteri moraju poštovati uvojen pravilnik i propise o naplati karata.

- To je prosto generalna poslovna politika firme, i moramo se pridržavati propisanog. Neki putnici naplatu karata po posebnoj tarifi mogu izbeći, ukoliko često putuju, kupovinom mesečnih karata, ali za ove povremene putnike nažalost važi to posebno pravilo da se karta u vozilu naplaćuje po drugačijoj višoj tarifi - kaže Polovina.

Kao i u svim ostalim javnim preduzećima, poslovna politika je stvar centralnog rukovodstva, pa se žalbe putnika očito mogu usmeriti jedino ka Beogradu. Niko se od njih možda neće žaliti zbog dvadesetak dinara centralnoj upravi ŽS u Beogradu, ali je svakako ovo pitanje za nadležne - da li se jedan obligacioni odnos, kao što je kupovina karata, može sklapati na štetu kupca, odnosno pod uslovima nepovoljnim po njega, a na koje on ne može da utiče. Može da utiče jedino na to da odustane od voza i putuje autobusom, što valjda nije u interesu ovog državnog javnog preduzeća?

Izvor: Dnevnik "Akter"
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 4281
Povezane teme

železnica subotica

železnička stanica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.