Komentara: 9
Pregleda: 3672

U Vojvodini štampaju 30.000 muzejskih pasoša

04.01.2013. u 04:09h
Izvor: Blic
Po uzoru na regione u Evropi, u Francuskoj, Nemačkoj ili Poljskoj, Vojvođani će od aprila 2013. godine moći da imaju muzejski pasoš koji će im obezbediti popust ili besplatan ulaz u oko 50 muzeja u Vojvodini i u dve županije u Mađarskoj, a rok važenja isprave biće pet godina.
U Vojvodini štampaju 30.000 muzejskih pasoša

Muzejske pasoše podržavaju IPA fondovi Evropske unije, a nosioci projekta su Muzej grada Novog Sada i Regija Dunav, Maroš, Tisa Kireš. Ove isprave će u Mađarskoj građanima Vojvodine omogućiti povoljniji obilazak muzeja u županijama Bač Kiškun i Čongrad.

Na radnom sastanku, održanom na Paliću, kulturni radnici sa obe strane granice su najavili pripremu 30.000 besplatnih muzejskih pasoša, dok bi se kasnije njihovo izdavanje naplaćivalo. Projekat je otvoren i za galerije, spomen-obeležja i nacionalne parkove.

- Predložili smo da za vlasnike muzejskih pasoša ulaz bude besplatan, međutim, predstavnici Nacionalnog parka Opustaser u Mađarskoj nisu prihvatili tu ideju, već je za njih, zbog drugačijeg sistema naplate u Mađarskoj, prihvatljiviji popust u određenom procentu. To su samo predlozi i početak dogovora tako da još postoji mogućnost da na vojvođanskoj strani posete budu besplatne, a u Mađarskoj da važe popusti – kaže sekretar Gradskoj muzeja u Subotici Svetislav Milanković.

Do kraja januara biće napravljena baza podataka i spisak ustanova koje će biti u programu. One će imati internet prezentaciju i zato muzeji treba da naprave pregled svojih postavki.

U Vojvodini štampaju 30.000 muzejskih pasoša

izvor: Blic.rs

Na radnom sastanku je bilo reči i o tome da predstavnici muzeja često ne znaju ponudu drugih i nemaju iste stavove po pitanju predviđenih povlastica i popusta, a posle više susreta, 16. aprila, u Novom Sadu će biti održana završna koferencija nakon čega sledi izdavanja muzejskih pasoša i njihova upotreba.

Jedna od ideja je i da vlasnici muzejskih pasoša sakupljaju pečate što bi im omogućilo dodatne povlastice u svetu umetnosti. Cilj je da se turisti u što većem broju motivišu i da prilikom putovanja kroz region posete i muzeje.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 3672
Povezane teme

Gradski muzej Subotica

muzeji

muzejski pasoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.