• Pregleda: 3269

U Vojvodini štampaju 30.000 muzejskih pasoša

Po uzoru na regione u Evropi, u Francuskoj, Nemačkoj ili Poljskoj, Vojvođani će od aprila 2013. godine moći da imaju muzejski pasoš koji će im obezbediti popust ili besplatan ulaz u oko 50 muzeja u Vojvodini i u dve županije u Mađarskoj, a rok važenja isprave biće pet godina.
U Vojvodini štampaju 30.000 muzejskih pasoša

Muzejske pasoše podržavaju IPA fondovi Evropske unije, a nosioci projekta su Muzej grada Novog Sada i Regija Dunav, Maroš, Tisa Kireš. Ove isprave će u Mađarskoj građanima Vojvodine omogućiti povoljniji obilazak muzeja u županijama Bač Kiškun i Čongrad.

Na radnom sastanku, održanom na Paliću, kulturni radnici sa obe strane granice su najavili pripremu 30.000 besplatnih muzejskih pasoša, dok bi se kasnije njihovo izdavanje naplaćivalo. Projekat je otvoren i za galerije, spomen-obeležja i nacionalne parkove.

- Predložili smo da za vlasnike muzejskih pasoša ulaz bude besplatan, međutim, predstavnici Nacionalnog parka Opustaser u Mađarskoj nisu prihvatili tu ideju, već je za njih, zbog drugačijeg sistema naplate u Mađarskoj, prihvatljiviji popust u određenom procentu. To su samo predlozi i početak dogovora tako da još postoji mogućnost da na vojvođanskoj strani posete budu besplatne, a u Mađarskoj da važe popusti – kaže sekretar Gradskoj muzeja u Subotici Svetislav Milanković.

Do kraja januara biće napravljena baza podataka i spisak ustanova koje će biti u programu. One će imati internet prezentaciju i zato muzeji treba da naprave pregled svojih postavki.

izvor: Blic.rs

Na radnom sastanku je bilo reči i o tome da predstavnici muzeja često ne znaju ponudu drugih i nemaju iste stavove po pitanju predviđenih povlastica i popusta, a posle više susreta, 16. aprila, u Novom Sadu će biti održana završna koferencija nakon čega sledi izdavanja muzejskih pasoša i njihova upotreba.

Jedna od ideja je i da vlasnici muzejskih pasoša sakupljaju pečate što bi im omogućilo dodatne povlastice u svetu umetnosti. Cilj je da se turisti u što većem broju motivišu i da prilikom putovanja kroz region posete i muzeje.

Izvor: Blic / Autor: Biljana Vučković

povezane teme

9
Nikaragua Odgovori
E ovo je vec nesto lepo
JA Odgovori
O čemu predstavnici Subotice da pričaju kad ni muzeja više nema! Ono što nazivamo ''muzej'' nije ni blizu onoga što smo nekada imali u pravom ambijentu i na pravom mestu.
Član51901 Odgovori
Ja se obradovao da su redovni pasosi :)
sos Odgovori
Stvarno sm nasli adekvatne pokazatelje za uporedjivanje kao i nacin da bacimo pare!!!
ozna Odgovori
@panonis,bice uskoro i redovni,videces,tako kaze Tarabic!
Ko zna? Odgovori
Gde se moze prijaviti za dobijanje pasosa?
Elma Odgovori
@Ja, za muzej je mnogo bolje da ima sopstvenu zgradu i da je nezavisniji od Lokalne samouprave koja polako zauzima najveći deo Gradske kuće.
marosiu Odgovori
muzej grada je parazitska jazbina koja sisa.pare a ne pruza nista. kakav je ovo projekat? pa tamo niko ne zalazi. preko 30 zaposlenih dobija platu, i sedi na.radnom mestu. sramota!!
fifi Odgovori
Bez OVOG pasosa nacisto nisam nacisto.. kad pomislim kako cu da putujem na Sejselska ostrva s njim...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.