Komentara: 13
Pregleda: 4359

U toku socijalizacija napuštenih pasa

30.05.2017. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
U Prihvatilištu za napuštene pse u Ganjo šoru, u toku je socijalizacija pasa koju sporovodi licencirani instruktor za vodiče i dresuru pasa, a za mesec dana svoj prostor u ovom kompleksu dobiće i napuštene mačke.
U toku socijalizacija napuštenih pasa

Novoizgrađeni deo kompleksa Prihvatilišta namenjen smeštaju napuštenih mačaka je, prema rečima Aleksandre Bukvić, koja rukovodi ovom jedinicom u JKP “Čistoća i zelenilo”, u završnoj fazi. Mačkarnik, čiji kapacitet omogućava smeštaj 60 napuštenih mačaka, trebalo bi da počne sa radom početkom jula.

- Imamo 14 boksova za ulaz mačaka sa ulice. To će biti deo Prihvatilišta  u kom će se vršiti čipovanje, vakcinacija mačaka, čišćenje od parazita i sterilizacija. Posle se mačke premeštaju u čisti deo, gde imamo tri volijere, u kojima će biti smeštene do udomljenja ili  do kraja njihovog zivota. Zbrinjavanje  napuštenih mačaka se radi  po Odluci o ZOO higijeni tj. isključivo  sa javnih površina - kaže Aleksandra Bukvić iz JKP “Čistoća i zelenilo”.

Za udomljenje je spremno i svih 220 pasa, koji se trenutno nalaze u Prihvatilištu.  Nakon socijalizacije  koja traje od 6 do 8 nedelja, novog vlasnika čekaju kako rasni psi, tako i mešanci.

- Socijalizaciju sprovodi licencirani instruktor iz Kinološkog društva Subotice. Bili smo 21. maja na Međunarodnoj kinološkoj izložbi, gde smo pokazali našu vežbu socijalizacije, koju trenutno samo mi u Srbiji sprovodimo. Svi psi su sterilisani, odnosno kastrirani, čipovani, vakcinisani i spremni za udomljenje. Zadovoljni smo interesovanjem građana za udomljenje pasa. Samo od januara do danas, udomljena su 44 psa, dok je tokom cele prošle godine novog vlasnika pronašlo 36 pasa - kaže Bukvić. - Kada neko dođe u Prihvatilište, prvo razgovaramo sa njim i pokušavamo da saznamo kakvog psa želi da primi u svoj dom. Nakon toga ga sprovedemo kroz Prihvatilište i pokažemo mu pse koji bi mu odgovarali. Te pse posle izdvajamo u ograđeni prostor i ako je to pas kojeg građanin želi, potpisujemo ugovor i tu se završava udomljenje. Po ugovoru, građani nisu u obavezi da plaćaju nikakvu naknadu prema “Čistoći”, ali su dužni da brinu o životinji, o ishrani i lečenju. Nema pravila koje pse češće udomljavaju, nekada se desi da osoba dođe po rasnog psa, ali kad se sretne sa očima nekog mešanca, donese odluku da njega udomi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 4359
Povezane teme

prihvatilište za pse

socijalizacija pasa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.