Komentara: 16
Pregleda: 9498
Foto

U toku izlov babuški iz Palićkog jezera

06.08.2020. u 13:51h
Izvor: Subotica.com
Na istočnoj obali četvrtog sektora Palićkog jezera, u blizini mola "Baraka", ribolovci JP "Palić - Ludaš" od ponedeljka izlovljavaju babuške, invazivnu vrstu koja čini oko 95 odsto ukupne populacije riba u jezeru. Dok se one poklanjaju Zoološkom vrtu za ishranu njegovih stanovnika, domaće i poželjne vrste, poput šarana, smuđa i štuke koje slučajno završe u mreži, vraćaju se u svoje prirodno stanište.
U toku izlov babuški iz Palićkog jezera

Selektivni izlov riba iz Paličkog jezera je višegodišnja aktivnost koja se realizuje u sklopu projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš", a kako objašnjava Vinko Tamaš, stručni saradnik za zaštitu prirode JP "Palić-Ludaš", ovogodišnji rezultati pokazuju da je i dalje u velikoj meri prisutna u jezeru.

- Kada je pretprošle godine rađen monitoring, procenjeno da ima preko 150 tona babuški, što je jako velika količina za ovo jezero. Prošle godine smo izvadili oko 16 tona, prvi put je izvađeno oko 10 tona, a ove godine planiramo 50 tona i ako to uspemo, izvadićemo skoro polovinu babuški, što će već pozitivno uticati na riblji fond - objašnjava Tamaš, dodajući da je projektom predviđeno i poribljavanje jezera. - Planirali smo grabljivice, uglavnom smuđa, štuku, grgeča i još nekoliko interesantnih vrsta kao što je šaran, a tek kad bude bio bolji kvalitet vode, planiramo i druge ribe da stavimo, ali videćemo u narednim godinama kako će se odvijati situacija.

U toku izlov babuški iz Palićkog jezeraOsim invazivnih vrsta, koje zauzimaju prostor i hranu autohtonim vrstama riba, a svojom brojnošću uništavaju floru i vegetaciju jezera, problem predstavljaju i alge, zbog čega je voda zelena i neprijatnog mirisa.

- Palić je plitko jezero i svaka količina organskog materijala negativno utiče i pospešuje rast algi, ali kada budemo sproveli sve mere koje su predviđene projektom i ako uspemo da održimo takvo stanje, onda će se i to promeniti - dodaje Tamaš, ističući da selektivni izlov ribe predstavlja i odličan način kontrolisanja stanja u jezeru. - Ove godine smo primetili smuđeve u značajno većem broju, čak ima i šarana. Štuku još nismo primetili, ali tek smo na početku i ima vremena da se i ona pojavi. Ono što je problematično, jeste da još uvek ima američkog patuljastog somića, koji je takođe invazivna vrsta, ali u manjem broju u odnosu na prethodne godine, što mislimo da je dobar rezultat.

U toku izlov babuški iz Palićkog jezera

Babuška i Amur biće hrana za životinje u Zoo vrtu

U toku izlov babuški iz Palićkog jezera

Američki patuljasti som

Voda u turističkom delu jezera je oduvek bila najlošijeg kvaliteta, na šta utiče i stanje u kojem se nalazi obala, jer kako je pretežno izbetonirana, onemogućen je rast i razvoj biljnog i životnjiskog sveta koji bi doprineli vraćanju biološke ravnoteže jezera. Realizacijom projekta i ovaj problem bi trebalo da bude otklonjen, objašnjava Marko Stojičić, konsultant na projektu.

- Kampanja selektivnog izlova je samo jedna od investicija koja se sprovodi u okviru projekta, a u toku su investicije na nadgradnji prečistača otpadnih voda i na povezivanju Palića na kanalizacionu mrežu i odvođenje otpadnih voda ovog naselja na centralni prečistač. Imamo i investiciju koja se tiče pravljenja zaštitnih pojaseva oko jezera Palić i Ludaš, uključujući i asfaltirane biciklističke staze, te bi sve ove investicije trebalo da dovedu do stvaranja jednog biološkog diverziteta kakav je i bio pre nego što je narušen - poručuje Stojičić.

U toku izlov babuški iz Palićkog jezeraBez obzira na to da li će se ove godine izloviti planiranih 50 tona babuške, selektivni izlov riba iz četvrtog sektora Paličkog jezera nastaviće se i sledeće godine, naglašava Marta Dobo, direktorka JP "Palić-Ludaš", jer se na taj način postiže ravnoteža u ukupnom fondu riba u jezeru.

- U sklopu projekta dobili smo čamac i pet mreža za selektivni izlov koje su specijalizovane za naše područje i potrebe, a kako ove godine stručnjaci iz Nemačke nisu mogli da dođu zbog pandemije korona virusa, taj novac je utrošen na kupovinu mreža i sada imamo ukupno osam mreža koje su pogodne za ovaj tip selektivnog izlova - kaže Dobo.

U toku izlov babuški iz Palićkog jezeraProjekat "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš" započeo je sredinom 2018. godine, a poslednja investicija trebalo bi da bude realizovana u novembru 2021. godine.

Izvor: Subotica.com
Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru Izlov invazivne ribe u Palićkom jezeru
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 9498
Povezane teme

marta dobo

jp palić ludaš

izlov ribe

izlovljavanje ribe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.