Komentara: 8
Pregleda: 1795
Foto

U toku formiranje Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama

01.07.2022. u 13:06h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održan okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u škola, koji je uz podršku Grada Subotice organizovao Centar za nestalu i zlostavljanu decu.
U toku formiranje Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama

Cilj Koordinacionog tela, koje je već formirano u Novom Sadu i Vlasotincu, a uskoro i u Aranđelovcu, je da okupi predstavnike relevantnih institucija kako bi brže i efikasnije reagovali u slučajevima vršnjačkog nasilja.

U toku formiranje Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama- Njegov značaj je da vršnjačko nasilje koje je u ekspanziji svedemo na neku meru, da delujemo preventivno, a ovo telo će koordinisati te aktivnosti ali i doneti nam statističke podatke kako bi znali šta dalje da radimo. Važno je da se posvetimo i samim zlostavljačima, tu smo videli krucijalni problem, i želimo da se usmerimo upravo na tu decu i mlade, jer oni bez obzira što su nasilnici ne smeju da budu zapostvaljeni. Imamo obavezu da se mnogo više posvetimo, jer jedan nasilnik ne zlostavlja samo jedno, već mnogo više dece – kaže Igor Jurić, osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu. – Očekujem da Subotica shvati značaj borbe protiv nasilja u školama i možemo da budemo ponosni ukoliko Subotica bude jedan od četiri grada koji će imati ovo telo.

Po rečima Ilije Đukanovića, člana Gradskog veća za oblast socijalne politike, današnjji okrugli sto je poslednji korak ka formiranju Koordinacionog tela u Subotici, koji ima podršku lokalne samouprave.

U toku formiranje Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama

- U prethodnom periodu imali smo nekoliko sastanaka, posetili smo ovo telo u Novom Sadu i sada ćemo sa predstavnicima obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, Kancelarije za mlade dogovoriti dalje korake. Istraživanja su poražavajuća, nema škole u Srbiji, pa i u Subotici, da nema neki vid nasilja, bilo da je  fizičko, verbalno, digitalno ili socijalna isključenost, a čak 80 odsto dece pretrpelo je neki vid nasilja – dodaje Đukanović. – Ovo je  važan problem i kroz Koordinaciono telo želimo da usvojimo set mera i aktivnosti na prevenciji i edukaciji, da otvorimo saradnju i sa medijima. Nadam se da će početkom nove školske godine ovo telo biti formirano.

Kao i u drugim školama, vršnjačko nasilje se dešava i u OŠ „Matko Vuković“, a najčešće je reč o verbalnom nasilju.

U toku formiranje Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama- Digitalno nasilje je poslednjih godina u porastu, naročito putem društvenih mreža. Sve se rešava po protokolu, nulta je tolerancija na nasilje koje se prijavi ili primetimo, a deca ne prijave što se takođe dešava. Uključuje se odmah razredni starešina i stručna služba škole, a ukoliko je potrebno i nadležni iz policije i ustanova socijalne zaštite – objašnjava Mirjana Stevanović, direktorka OŠ „Matko Vuković“.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Subotici Okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Subotici Okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Subotici Okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Subotici Okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Subotici Okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Subotici Okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Subotici Okrugli sto povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 1795
Povezane teme

žrtve nasilja

psihičko nasilje

nasilje u školi

škola bez nasilja

vršnjačko nasilje

nasilje

elektronsko nasilje

igor jurić

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.