Komentara: 27
Pregleda: 5293

U subotu se održava Takmičenje risara

10.07.2014. u 17:17h > 11.07.2014. u 18:45h
Izvor: RTV City
Nakon Smotre dečjeg folklora, nekada nazivane i Dužijanca malenih koja je održana proteklog vikenda, kao jedna od mnogobrojnih manifestacija u okviru programa obeležavanja ovogodišnje tradicionalne žetvene svečanosti, u subotu 12. jula će na etno salašu „Balažević“ u Tavankutu biti održano tradicionalno takmičenje risara. Organizator manifestacije je Udruženje bunjevačkih hrvata „Dužijanca“, a očekuje se učešće 28 parova i gostiju iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i prigradskih i gradskih mesnih zajednica.
U subotu se održava Takmičenje risara

VAŽNO: (Petak, 16,45) Zbog kiše i nemogućnosti održavanja manifestacije, Organizacioni odbor „Dužijance 2014“ otkazuje najavljeno Takmičenje risara koje je u subotu, 12. jula, trebalo da se održi na Etno salašu Balažević, u Donjem Tavankutu.

Iako se takmičenje risara do sada organizovalo na nekom od porodičnih imanja, ove godine to nije slučaj.

Prema rečima Marinka Piukovića, predsednika organizacionog odbora „Dužijance“, održavanje takmičenja risara poklapa se sa otvaranjem Svetskog kongresa slame koje će biti upriličeno u petak 11. jula na etno slašu „Balažević“, čime je stvorena jedinstvena prilika za promociju ovog tradicionalnog običaja.

Očekuje se učešće 28 risarskih parova i četiri dečja para, kao i gostiju iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i prigradskih i gradskih mesnih zajednica.

Početak takmičenja je u 6 časova okupljanjem risara na salašu, a u 6:30 planiran je izlazak na njivu. U 7 časova vršiće se pletenje užadi i doček gostiju na karucama. U 8 časova održaće se tradicionalni risarski ručak koji će biti postavljen na njivi, a gde će biti služeni slanina, crni luk, kiselna (kiselo mleko), kruv (hleb) i voda iz bunara. I ove godine, manifestaciju će posetiti predstavnici lokalne samouprave, i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Organizator ovogodišnje manifestacije posvećene završetku žetelačkih radova i zahvali na novom žitu je Udruženje bunjevačkih hrvata „Dužijanca“. Grad Subotica učestvovao je u organizaciji sa najvećim sredstvima, a ostatak je obezbeđen putem sponzorstva i konkursa Vlade republike Hrvatske i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Na današnjoj konferenciji za medije obelodanjena su imena ovogodišnjeg bandaša i bandašice. Za bandaša je izabran subotičanin Petar Skenderović, a za bandašicu Kristina Ivković iz Male Bosne.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 5293
Povezane teme

takmičenje risara

risari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.