Komentara: 13
Pregleda: 3306

U subotičkim školama promovisan vojni poziv

23.01.2020. u 09:45h
Izvor: TV Subotica
U sklopu promocije vojnog poziva, predstavnici Vojne gimnazije  i Vojne akademije obišli su subotičke srednje i osnovne  škole, kako bi zainteresovanim učenicima  dočarali kako izgleda školovanje i šta ih nakon završetka istog očekuje, a sve u susret raspisivanju konkursa  za upis u ove obrazovne ustanove.
U subotičkim školama promovisan vojni poziv

Subotičanka Milena Prčić, maturantkinja je Vojne gimnazije, a na upis u ovu školu odlučila se zbog želje da školovanje nastavi na Vojnoj akademiji. Nakon četiri godine, kaže da se nije pokajala, stekla je odlične radne navike i smatra da je samostalnija od većine vršnjaka. Iako još nije donela konačnu odluku, zanima je vojnoelektronsko inženjerstvo.

- Iskreno sam očekivala da će biti mnogo teže, ali nije bilo preterano teško. Upoznala sam mnogo dece, sa cimerkama sam se odmah zbližila, tako da nije bilo strašno, nije teško i može da se ide kući svaki vikend ukoliko neko želi. Svima bih preporučila i ja sam lično zadovoljna - kaže Milena.

Konkurs za upis u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu biće raspisan 1. februara, a kandidati će moći da se prijave do 15. marta. Prijemni ispit za obe škole polaže se u aprilu, a već krajem maja, osmaci će znati da li su primljeni.

- Učenike u Srednjoj stručnoj školi školujemo u sklopu četvorogodišnjeg školovanja, i učenici nakon završene škole stupaju na početne podoficirske dužnosti u jedinicama Vojske i Ministarstva odbrane, a učenike u Vojnoj gimnaziji školujemo da bi nastavili školovanje na Vojnoj akademiji. Pogodnosti koje nudi obrazovanje u vojnim školama su ogromne, pre svega mislim na besplatno školovanje i zaposlenje - objašnjava kapetan Branislav Nikolić, načelnik klase u Vojnoj gimnaziji.

Student četvrte godine Vojne akademije Igor Đurić, završio je Vojnu gimnaziju sa željom da na Akademiji nastavi školovanje za doktora, međutim, u međuvremenu su mu se interesovanja promenila i sad je na smeru vazduhoplovi i vazduhoplovni motori na katedri Vojnomašinskog inženjerstva.

- Smatram da je Vojna akademija jedinstvena prilika da se ljudi upoznaju sa time kako veliki sistemi funkcionišu. To je jedna od retkih institucija gde student može da nauči nova teoretska znanja i praktična, po prvi put. Mislim da je to jedina škola u zemlji koja omogućava takav spoj - kaže Đurić.

Za upis na Vojnu akademiju, konkurs će biti otvoren od 15. februara do 31. marta, a maturanti koje vojni poziv zanima, mogu da biraju između studijskih programa menadžment u odbrani, protivvazduhoplovna odbrana, vojno elektronsko inžinjerstvo, vojno mašinsko inžinjerstvo, logistika odbrane, vojno vazduhoplovstvo i integrisane studije medicine.

- Školovanje na Vojnoj akademiji omogućava vrhunsko obrazovanje sa izuzetnim uslovima tokom školovanja, gde su obezbeđeni ishrana, odeća, obuća, kapaciteti za smeštaj, udžbenici, sva literatura, novčana primanja po pitanju semestralnih i troškovi odlaska na druga putovanja i takođe novčana primanja u vidu takozvanog kadetskog džeparca - ističe major Negovan Ivanković, profesor na Vojnoj akademiji.

Svi zainteresovani kandidati mogu da se prijave u Regionalnom centru Ministarstva odbrane u Subotici.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 3306
Povezane teme

vojska

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.