• Pregleda: 2014

U subotičkim školama promovisan vojni poziv

U sklopu promocije vojnog poziva, predstavnici Vojne gimnazije  i Vojne akademije obišli su subotičke srednje i osnovne  škole, kako bi zainteresovanim učenicima  dočarali kako izgleda školovanje i šta ih nakon završetka istog očekuje, a sve u susret raspisivanju konkursa  za upis u ove obrazovne ustanove.
U subotičkim školama promovisan vojni poziv

Subotičanka Milena Prčić, maturantkinja je Vojne gimnazije, a na upis u ovu školu odlučila se zbog želje da školovanje nastavi na Vojnoj akademiji. Nakon četiri godine, kaže da se nije pokajala, stekla je odlične radne navike i smatra da je samostalnija od većine vršnjaka. Iako još nije donela konačnu odluku, zanima je vojnoelektronsko inženjerstvo.

- Iskreno sam očekivala da će biti mnogo teže, ali nije bilo preterano teško. Upoznala sam mnogo dece, sa cimerkama sam se odmah zbližila, tako da nije bilo strašno, nije teško i može da se ide kući svaki vikend ukoliko neko želi. Svima bih preporučila i ja sam lično zadovoljna - kaže Milena.

Konkurs za upis u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu biće raspisan 1. februara, a kandidati će moći da se prijave do 15. marta. Prijemni ispit za obe škole polaže se u aprilu, a već krajem maja, osmaci će znati da li su primljeni.

- Učenike u Srednjoj stručnoj školi školujemo u sklopu četvorogodišnjeg školovanja, i učenici nakon završene škole stupaju na početne podoficirske dužnosti u jedinicama Vojske i Ministarstva odbrane, a učenike u Vojnoj gimnaziji školujemo da bi nastavili školovanje na Vojnoj akademiji. Pogodnosti koje nudi obrazovanje u vojnim školama su ogromne, pre svega mislim na besplatno školovanje i zaposlenje - objašnjava kapetan Branislav Nikolić, načelnik klase u Vojnoj gimnaziji.

Student četvrte godine Vojne akademije Igor Đurić, završio je Vojnu gimnaziju sa željom da na Akademiji nastavi školovanje za doktora, međutim, u međuvremenu su mu se interesovanja promenila i sad je na smeru vazduhoplovi i vazduhoplovni motori na katedri Vojnomašinskog inženjerstva.

- Smatram da je Vojna akademija jedinstvena prilika da se ljudi upoznaju sa time kako veliki sistemi funkcionišu. To je jedna od retkih institucija gde student može da nauči nova teoretska znanja i praktična, po prvi put. Mislim da je to jedina škola u zemlji koja omogućava takav spoj - kaže Đurić.

Za upis na Vojnu akademiju, konkurs će biti otvoren od 15. februara do 31. marta, a maturanti koje vojni poziv zanima, mogu da biraju između studijskih programa menadžment u odbrani, protivvazduhoplovna odbrana, vojno elektronsko inžinjerstvo, vojno mašinsko inžinjerstvo, logistika odbrane, vojno vazduhoplovstvo i integrisane studije medicine.

- Školovanje na Vojnoj akademiji omogućava vrhunsko obrazovanje sa izuzetnim uslovima tokom školovanja, gde su obezbeđeni ishrana, odeća, obuća, kapaciteti za smeštaj, udžbenici, sva literatura, novčana primanja po pitanju semestralnih i troškovi odlaska na druga putovanja i takođe novčana primanja u vidu takozvanog kadetskog džeparca - ističe major Negovan Ivanković, profesor na Vojnoj akademiji.

Svi zainteresovani kandidati mogu da se prijave u Regionalnom centru Ministarstva odbrane u Subotici.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

13
Alex Odgovori
Budimo realni onaj ko hoće ovo da upiše svakako će to izabrati, ali onaj ko to ne želi ili ne zna šta će teško da će se opredeliti za vojsku.
ffilozoff
Vulina prijavite za vojsku,da puze po blatu!!! Jer nije bio u vojsci...Da pokaze primer mladima...Pa ON ne moze sakupit 1000 glasova,a pametuje o vojsci...i na zalost,prate ga neka vojna lica...
Istina... Odgovori
Jadna deca!
Ok Odgovori
Vau. Ovo je tako moćno... Ko hoće totalno da se zezne...
žužana Odgovori
Država mora imati osposobljene ljude, za pomoć stanovništvu, tu mislim na elementarne nepogode, najezdu migranata....

To je častan posao. Naravno, u zavisnosti od toga ko im komanduje.
SHM
Vojska bi (zajedno sa policijom) trebala da izvrsi svoju ustavnu duznost i odbarni drzavu od pre svega ove vlasti koja nas odvlaci u ambis , nakon toga formiranje narodnog suda i procesuiranje svakoga ko je krsio ustav i donosio bitne odluke bez saglasnosti naroda poput naseljavanja migranata, tako da se treba u startu baviti uzrokom a ne posledicom!
Ne spo so ban Odgovori
Ne budite smesni. Ministar odbrane pusku je video na slici samo, I mi da mu saljemo decu u "vojsku". Inace na kineskom vu-lin znaci nesposoban
Komsija Odgovori
Ko nam vodi drzavu i vojsku dobro je da uopstre ima ko da ide,nekad je vojni poziv bio cast i privilegija,danas podmeh i ismevanje .
Ex faca
Nekad je bila čast i privilegija ići u vojne škole, danas se reklamiraju kao ,,TV prodaja", pa koga navataju (pre upotrebe pročitati uputstvo ili konsultovati lekara). Neće deca pred ministra dezertera u pokušaju i dastoje mirno pred nekim koga ne cene i nemaju poverenje.
Шишач снс-ОВАЦА Odgovori
Ако хоћете да се затупите и потенцијално постанете топовско месо због интереса властодржаца, правац у војску!
DOSTA JE BILO Odgovori
RED, RAD i DISCIPLINA - kako to teško za mnoge zvuči.
Robby Odgovori
Čeka ih salutiranje manje obrazovanim gilipterima cirkusantima tipa ministar vojni A.Vulin...
Uvek u pravu Odgovori
Da su došli predstavnici Mocarta, Meridijana, Brazila i Sokera bili bi bolje prihvaćeni i zainteresovanost bi bila mnogo veća. Pozdrav za vojvodu Vulina, budućeg maršala koji se ozbiljno zaigrao vojske.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.