Komentara: 21
Pregleda: 7544

U Subotici više od 1.200 aktivno obolelih, dominira britanski soj korona virusa

24.03.2021. u 14:00h > 15:07
Izvor: Subotica.com
Tokom prethodnog dana u Subotici je registrovano 109 novih slučajeva infekcije virusom kovid-19, dok ukupan broj aktivno obolelih od ove zarazne bolesti iznosi 1.271. Na lečenju u Kovid delu bolnice trenutno se nalazi 141 naš sugrađanin, od kojih je 13 na respiratoru.
U Subotici više od 1.200 aktivno obolelih, dominira britanski soj korona virusa

Trenutna epidemiološka situacija kovid-19 u Subotici se ocenjuje kao izrazito nepovoljna, a kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, među stanovništvom dominira britanski soj korona virusa koji se brže širi, što se vidi i po starosnoj strukturi obolelih, jer se kod lekara sve češće javljaju deca uzrasta do 18 godina i mladi.

- Dok smo u januaru i februaru, kada je najhladniji period i uvek dominiraju kapljične infekcije, očekivali maksimum, tada je bilo 30 obolelih dnevno, a sada imamo 100 obolelih dnevno u Subotici. Znači, u pitanju je trostruko povećanje i ovo je definitivno novi talas, a može se reći da dominira britanski soj, pre svega zato što mladi obolevaju više nego ikad pre. U prethodnim talasima su takođe obolevali, ali uz blagu kliničku sliku, poput kijavice ili zurenja nosa, pa se nisu ni javljali lekaru, a sad je nešto teža klinička slika, javljaju se, radi se dijagnostika i ustanovljuje se da je to kovid-19. Tako da je jako dobro što škole ne rade i što se prešlo na onlajn nastavu - kaže dr Bohucki.

U Subotici više od 1.200 aktivno obolelih, dominira britanski soj korona virusaKada je u pitanju imunizacija, naš sagovornik ističe da je najveći broj sugrađana zainteresovan za kinesku vakcinu "Sinofarm", kojom je do sada vakcinisano oko 13.700 Subotičana, od kojih je 8.500 primilo i drugu dozu, dok je drugom mestu po zainteresovanosti "Fajzer-Biontek" vakcina, koju je primilo blizu 3.100 sugrađana, od kojih je 2.000 revakcinisano. Ipak, kako objašnjava epidemiolog, ove brojke nisu dovoljne da bi se moglo govoriti o kolektivnom imunitetu, zbog čega se virus i dalje širi.

U BOLNICI 141 PACIJENT - U prethodna 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledano je 70 pacijenata, od kojih su 23 zadržana na bolničkom lečenju, dok je 11 pacijenata otpušteno iz bolnice na dalje kućno lečenje i izolaciju. Trenutno se u Kovid delu bolnice nalazi 141 pacijent, a u Kovid jedinici intenzivnog lečenja je 13 pacijenata na respiratoru.

- Subotica je daleko od kolektivnog imuniteta, jer je relativno mali procenat ljudi primio jednu ili dve doze vakcine naspram ukupnog boja stanovnika - ističe dr Bohucki, dodajući da i oni koji su primili dve doze vakcine treba da se pridržavaju propisanih mera, jer nisu potpuno imuni. - Potrebno je da prođe najmanje dve nedelje od druge doze vakcine da biste imali antitela, a takođe ni to ne znači da ste apsolutno imuni na bolest. Smisao imunizacije je da se dobije lakša klinička slika, to je ključno. To ne znači da je vakcina loša. Naprotiv, ona je odlična, jer smanjuje broj teških kliničkih slika, a samim time i hospitalizacija i, ono najvažnije, smrtnih ishoda. Dakle, čak i kada se vakcinišete, možete da obolite, ali ćete imati lakšu kliničku sliku ili nećete ni znati da ste zaraženi, a bolest možete da prenosite drugima, zbog čega u ovoj fazi još uvek nema skidanja maski. Tek kada postignemo kolektivni imunitet, biće teško dobiti bolest od nekoga, ali smo za sada daleko od toga.

Od početka epidemije virusa kovid-19, u našem gradu je od ove zarazne bolesti obolelo ukupno 8.155 osoba, a preminulo je 155 naših sugrađana čija se smrt može dovesti u vezu sa ovom infekcijom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 nedelje
Komentara: 21
Pregleda: 7544

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.