Komentara: 24
Pregleda: 7721

Kovid ambulanta obara rekorde, sve je više pacijenata na pregledima

23.03.2021. u 14:18h
Izvor: TV Subotica
Kovid ambulanta u Harambašićevoj je tokom jučerašnjeg dana oborila dva rekorda: broj pregleda i broj pacijenata koji su poslati u Opštu bolnicu. U ponedeljak je osam timova lekara pregledalo 290 sugrađana sa simptomima korona virusa, testirano je njih 190, a 94 je bilo pozitivno na kovid-19.
Kovid ambulanta obara rekorde, sve je više pacijenata na pregledima
Foto: Ilustracija, arhiva

Kako objašnjava dr Elizabeta Vrana, koordinatorka Kovid ambulane, sve je više pacijenata koji se javljaju sa upalom pluća, pa je 32 poslato u bolnicu radi dalje dijagnostike.

- Mislim da je ovo prvi put da smo toliko mnogo pacijenata poslali na dalju dijagnostiku u bolnicu i pretpostavljam da će većina njih da se možda i zadrži, zato što su to stvarno sve veće upale pluća - kaže dr Vrana.

Kada je starost pacijenata u pitanju, koordinatorka Kvid ambulante pojašnjava da pravila nema, na pregled dolaze i deca, ali i devedesetogodišnjaci.

- Danas sam gledala rendgen puća detetu od sedam godina, a imamo i pacijente koji su devedeset godina. Dakle, starosna struktra je meštovita, dolaze i mladi i stari. Isto tako ne mora da znači da će stariji čovek sa hroničnim bolestima imati neke promene na plućima. Gledala sam gendgen pluća starije i gojazne osobe, za koje svi kažu da su kandidati za respirator, ona polako već izlazi iz kovida, dobro se oseća i snimak pluća je skroz čist - ističe dr Vrana.

Kovid ambulanta obara rekorde, sve je više pacijenata na pregledima

U laboratorijskoj dijagnostici u Harambašićevoj od juče se rade i dodatne analize krvi, kao što su D-dimer i CRP, što lekarima olakšava dalje lečenje pacijenata.

- CRP nam je jako falio, to svaka kovid ambulanta treba da ima, jer pokazuje znake upale, koliko je upala velika i na osnovu toga možemo da odredimo da li treba dodati antibiotik ili ne. Svi znamo da se virusi ne leče antibioticima i primetili smo da antibiotik, kada je CRP nizak, apsolutno nema mesto u lečenju ove bolesti - dodaje dr Vrana.

Povećanje broja pacijenata sa simptomima korona virusa primetno je proteklih nekoliko nedelja, a kako dr Vrana dodaje, čini se da će brojke rasti i u narednom periodu. Tokom prošle nedelje Harambašićeva je dnevno u proseku imala 230 pregleda.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 24
Pregleda: 7721

Povezana vest

Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

kovid ambulanta

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.