Komentara: 15
Pregleda: 4688
Foto

U Subotici osnovan ogranak Fondacije „Svetozar Miletić“

06.12.2022. u 17:45h
Izvor: Subotica.com
U našem gradu danas je otvoren ogranak Fondacije „Svetozar Miletić“, čije je sedište u Novom Sadu i čiji je prevashodni cilj razvoj srpske nacionalne kulture i unapređenje znanja mladih na polju humanističkih disciplina.
U Subotici osnovan ogranak Fondacije „Svetozar Miletić“

Fondacija se bavi i izdavaštvom, sarađuje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, a u okviru nje je i čitaonica sa velikim brojem naslova dostupnih članovima.

- Otvaranje ogranka  Fondacije „Svetozar Miletić“ je značajan i veliki događaj za Suboticu i to ne samo za nas i buduće naraštaje, nego radimo i veliku stvar u ime slavnih predaka. Amanet koji su nam ostavili učeni i slavni Srbi, poput Svetozara Miletića, da se država i naord ujedine oko ideje pismenosti, učenosti i rodoljublja polako će ponovo biti ostvariv i u Subotici. Apsolutno sam uveren da će ideja Fondacije zaživeti i živeti u našem gradu  multikulturalnosti ali i gradu nas Srba i građana, kako je to voleo da kaže naš slavni Miletić – poručio je gradonačelnik Stevan Bakić na otvaranju subotičkog ogranka.

U Subotici osnovan ogranak Fondacije „Svetozar Miletić“Po rečima istoričara Srđana Graovca, upravitelja Fondacije, otvaranje ogranka u Subotici je veliki iskorak sa Fondaciju.

- Suštinski, ovo je samo početak, zato što smo svesni da ako širimo našu organizaciju bićemo jači, ako smo mi jači biće naše ideje jače, a ukoliko su naše ideje jače onda će biti i ostvarivljivije. A naše ideje se suštinski nisu puno promenile u odnosu na pre 150 godina, na ono vreme kada je te ideje zastupao čovek čije ime nosi naša organizacija – poručio je Graovac, podsećajući da se Miletić borio za očuvanje srpske kulture, tradicije, srpskog  nacionalnog identiteta na ovim prostorima. - Suštinski, to su ideje za koje se mi borimo, u drugačijim okolnostima i sa drugačijim, možda perfidnijim, protivnicima. Nekada je to bilo jasno u tuđinskoj državi sa naglašenom germanizacijom, a danas imamo suočavanje sa čitavim jednim društvom koje negira nacionalnu pripadnost, religiju, gradi svoje idole, neke svoje nove bogove... To je potrošačko društvo u kome su „najk“ i „adidas“  prepoznatljiviji u javnosti nego Stevan Sinđelić i Svatozar Miletić. Moramo da radimo na tome da očuvamo svoj nacionalni identitet, kulturu, tradiciju i da na taj način svi skupa damo doprinos očuvanju duha srpstva. Miletić je znao svojim saradnicima da kaže „samo sloga braćo“, a kada smo složni i ujedinjenji onda možeo da ostvarimo velike rezultate.

U Subotici osnovan ogranak Fondacije „Svetozar Miletić“„Jedan narod onoliko važi koliko na merilu obrazovanosti ljudske preteži!“  Ove Miletićeve reči su moto Fondacije i najbolje oslikavaju njenu misiju.

- Misija svakako jeste pospešivanje kulture, obrazovanja, promocija znanja, onoga što nam je uvek potrebno, ali  u ovom vremenu u kom živimo možda više nego ikada. Kultura predstavlja najdublji temelj koji čini jednu naciju vitalnom  i snažnom u dugom istorijskom trajanju. Dobro obrazovanje, uz iskustvo, uvek predstvalja najveći kapital, najvredniji posed koji svaki pojedinac u svom životu može da stekne – ističe Nemanja Starović, osnivač Fondacije. - Puno mi je srce što u Subotici otvaramo novi dom Fondacije „Svetozar Miletić“,  koji će predstavljati jedan novi javni prostor, obogatiti kulturni milje grada i koji će biti otvoren za sve sardanike i prijatelje. Siguran sa da će zaživeti u punom smislu i kada govorim o našim edukativnim programima , tribinama koje organizujemo, emisijama koje produciramo...

U Subotici osnovan ogranak Fondacije „Svetozar Miletić“

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Fondacije "Svetozar Miletić" Svečano otvaranje Fondacije "Svetozar Miletić" Svečano otvaranje Fondacije "Svetozar Miletić" Svečano otvaranje Fondacije "Svetozar Miletić" Svečano otvaranje Fondacije "Svetozar Miletić" Svečano otvaranje Fondacije "Svetozar Miletić" Svečano otvaranje Fondacije "Svetozar Miletić" Svečano otvaranje Fondacije "Svetozar Miletić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 4688
Povezane teme

stevan bakić

fondacija svetozar miletić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.