Komentara: 2
Pregleda: 3996

U Subotici je evidentirano 60 žrtava nasilja u porodici

25.11.2013. u 17:50h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici je ove godine evidentirano 60 žrtava nasilja u porodici, a do tog broja 49 čine žene od 18 godina, a u 36 slučajeva nasilje je vršena na žene od 26 do 64 godine, rečeno je povodom Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama.
U Subotici je evidentirano 60 žrtava nasilja u porodici

Autonomni ženski centra je pokrenuo akciju “Potpisujem protiv nasilja nad ženama”.Tokom ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju, prema podacima Savetovališta za borbu protiv nasilja nad ženama koji su uzeti iz štampe i policijskih izvora nastradalo 76 osoba, od čega 40 žena, a da je bilo i pet slučajeva čedomorstva. Prema njihovim podacima prošle godine je ubijeno 28 žena, a sada 45.

U Subotici je nasilje u porodici u blagom porastu. Prošle godine bilo je 65 slučajeva nasilja, a ove godine je već zabeleženo 60. U većini slučajeva žene su same prijavile nasilje u porodici kada su po prvi put postale žrtve.

Autonomni ženski centar je pokrenuo akciju: Potpisujem protiv nasilja nad ženama”. Potpisujem da ....NE želim da živim u strahu, NE želim da budem pretučena, NE želim brak pod prisilom, NE želim da budem praćena i proganjana, NE želim tišinu posle poziva u pomoć,NE želim nasilnike na slobodi. U Subotičkom Centru za socijalni rad objašnjavaju da za sada vode individualne razgovore sa tri nasilnika, a očekuju da do kraja godine bude formirana grupa za rad sa nasilnicima. Alternativa nasilju, je model koji ima za cilj da spreči da se ponovi nasilje.

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvoj konferenciji feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanoj u Bogoti 1981. godine. Na konferenciji, žene su govorile o nasilju u porodici, silovanju i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan secanja na sestre Mirabel.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3996
Povezane teme

nasilje u porodici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.