Komentara: 54
Pregleda: 6532

U Subotici glasalo 529 građana sa hrvatskim državljanstvom

22.12.2019. u 21:09h > 23.12.2019. u 14:51h
Izvor: Subotica.com
U Republici Hrvatskoj danas se održavaju predsednički izbori, a pravo glasa ima i njihova dijaspora, odnosno hrvatska nacionalna manjina u Srbiji i svi koji imaju hrvatsko državljanstvo. Tu mogućnost u Subotici je iskoristilo 529 građana.
U Subotici glasalo 529 građana sa hrvatskim državljanstvom

Kako javlja RTS, do 19 časova u Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici glasalo je nešto preko pet stotina građana sa pravom glasa, što se smatra relativno malom izlaznošću, bez obzira što su čelnici hrvatske zajednice u Srbiji pozivali birače da iskoriste svoje zakonsko pravo. Pored Subotice organizovano je još glasanje u Konzulatu Hrvatske u Beogradu.

Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, rekao je nešto ranije da je Hrvatima u Srbiji važno ko će biti nosilac na svim nivoima vlasti u Republici Hrvatskoj jer to može da utiče na društveni položaj ove manjine.

Politički predstavnici Hrvata u Srbiji izrazili su nezadovoljstvo što država Hrvatska nije obezbedila dovoljno glasačkih mesta, zbog čega smatraju da je i manja izlaznost. 

Priliku da glasaju bez registracije na biračkom spisku imali su svi građani koji poseduju hrvatsko državljanstvo sa prebivalištem u Srbiji, dok su svi ostali (sa prebivalištem izvan Srbije) prethodno morali biti registrovani.

U Subotici glasalo 529 građana sa hrvatskim državljanstvom

Tokom prepodneva svoje glasačko pravo iskoristila je i Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta u Srbiji, koje je tokom dana putem zvanične Fejsbuk stranice pozvalo birače, sa porukom "Izađimo na izbore i pokažimo da smo kao zajednica sazreli i preuzeli odgovornost za svoju budućnost!"

Na dva biračka mesta u Srbiji glasalo je ukupno 719 građana. Predsednički kandidat u novom mandatnom periodu Kolinda Grabar-Kitarović je u Srbiji osvojila 40,61 odsto (292) glasova, drugi je Zoran Milanović koji je dobio 21,27 odsto (153) glasova, a Miroslav Škoro 20,44 odsto (147). Preostalih osam kandidata osvojilo je ukupno 126 glasova, a jedan glasački listić bio je nevažeći.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 54
Pregleda: 6532

Povezana vest

Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatska nacionalna manjina

republika hrvatska

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.