Komentara: 28
Pregleda: 10513

Hrvatska je dobila novog predsednika, suprotno željama većine hrvatskih državljana iz Srbije

05.01.2020. u 15:46h > 21:36
Izvor: Subotica.com
U Republici Hrvatskoj održan je drugi krug predsedničkih izbora, a pravo glasa imala i njihova dijaspora, odnosno hrvatska nacionalna manjina u Srbiji i svi koji imaju hrvatsko državljanstvo. Dvanaest glasova manje je dobio kandidat koji je izvesno pobednik izbora u Hrvatskoj - Zoran Milanović.
Hrvatska je dobila novog predsednika, suprotno željama većine hrvatskih državljana iz Srbije

Kao i u prvom krugu, pored Subotice glasanje je bilo organizovano u Konzulatu Hrvatske u Beogradu. Upravo mali broj biračkih mesta izazvao je tada nezadovoljstvo političkih predstavnika Hrvata u Srbiji, uzimajući u obzir da broj glasačkih mesta određuje država Hrvatska, i zbog čega posledično smatraju da je i bila manja izlaznost, njih tek 719, od čega 524 u Subotici.

Po informacijama iz Državne izborne komisije RH u Srbiji je glasalo 860 osoba sa pravom glasa, četrnaest listića je proglašeno nevažećim. Grabar-Kitarović je dobila 429 (50,70%), a Milanović 417 (49,29%) glasova. U Subotici je u odlučivanju učestvovalo 555 glasača.

Pre dve sedmice predsednički kandidat u novom mandatnom periodu Kolinda Grabar-Kitarović je u Srbiji osvojila 40,61 odsto (292) glasova, drugi je bio Zoran Milanović koji je dobio 21,27 odsto (153) glasova, a Miroslav Škoro 20,44 odsto (147). Preostalih osam kandidata osvojilo je ukupno 126 glasova, a jedan glasački listić bio je nevažeći. U konkurenciji za predsednika danas su se nadmetali kandidati Grabar-Kitarović i Milanović.

Novi predsednik Hrvatske je Zoran Milanović, suprotno onome što je bila želja blage većine državljana Hrvatske u Srbiji.

Priliku da glasaju bez registracije na biračkom spisku imali su svi građani koji poseduju hrvatsko državljanstvo sa prebivalištem u Srbiji, dok su ostali (sa prebivalištem izvan Srbije) prethodno morali biti registrovani. Kao i u prethodnom krugu, iz Hrvatskog nacionalnog saveta poslali su poruku biračima koja glasi "Glasajmo i pokažimo Hrvatskoj da mogu računati na nas i da vredi ulagati u nas!"

Hrvatska je dobila novog predsednika, suprotno željama većine hrvatskih državljana iz Srbije

Među prvima glasao je Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji je nešto ranije pozvao građane sa pravom glasa da iskoriste svoje pravo.

Osim što će na taj način ostvariti svoje zakonom garantovano pravo, hrvatski će državljani svojim izlaskom u drugi krug predsedničkih izbora ponovo pokazati odgovornost za budućnost Hrvatske i njenu političku stabilnost - poručio je Žigmanov i pozvao sunarodnike da glasaju za kandidata HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović.

Birališta u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, bila su otvorena do 19 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 10513

Povezana vest

Povezane teme

hrvatska zajednica

glasanje

hrvatska nacionalna manjina

republika hrvatska

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.