Komentara: 53
Pregleda: 4656
Foto

U spomen na žrtve Holokausta

16.06.2017. u 15:18h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomenik stradalih Jevreja kod nekadašnjeg geta i komemoracijom u Velikoj većnici Gradske kuće danas je obeleženo 73 godine od deportacije Jevreja iz Subotice.
U spomen na žrtve Holokausta

Tog 16. juna 1944. oko četiri hiljade subotičkih Jevreja odvedeno je u nacističke, koncentracione logore širom Evrope. Najveći deo njih, oko tri hiljade, iz tih logora se nije vratio. Nekada veoma brojna, jevrejska zajednica u našeg gradu danas broji 250 duša.

U spomen na žrtve Holokausta

- Naš zadatak je da sačuvamo uspomenu na sve stradale u koncentracionim logorima. Uspomena na njih nije bila čuvana kao gradska baština i baština svih nas, to je počela da bude početkom devedesetih godina prošlog veka na inicijativu pisca Boška Krstića i tadašnjeg gradonačelnika Jožefa Kase – podsetio je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. - Ovo što se desilo u Subotici nije bilo jedinstven slučaj. Od otprilike 40 hiljada Jevreja u Srbiji 85 odsto se nikada nije vratilo u svoje domove. U Beogradu je postojao logor smri „Staro sajmište“, koje nije dostojno obeleženo i mora da ima prostor za pamćenje kolektivne istorije. Zbog toga je formirana komisija za formiranje memorijala, u čijim okvirima treba da bude i Muzej holokausta, koji će da obuhvati i deo istorije Jevreja Srbije i Subotice.

Dan kada su subotički Jevreji, zatvoreni u geto, masovno odvedeni u mađarski logor Bačalmaš, a potom u Aušvic i druge logore, jedan je od najtužnijih dana u istoriji našeg grada.

U spomen na žrtve Holokausta

- Holokaust je najstrašniji zločin protiv čovečnosti savremenog doba, koji je iza sebe ostavio trajne posledice i večni ožiljak u istoriji jevrejskog naroda – istakla je zamenica gradonačelnika Timea Horvat. - I subotički Jevreji podneli su velike žrtve u tom periodu. Posle rata u Suboticu se vratilo oko hiljadu Jevreja, ali mnogi od njih nisu ostali u gradu. Zahvaljujući onima koji su ostali u Subotici su sačuvani jevrejska tradicija, običaji i kultura. Jevreji su od 19. veka do tragičnih zbivanja 1944. godine činili okosnicu razvoja i modernizacije Subotice, i zbog toga je neophodno raditi na informisanju o jevrejskoj zajednici, ali i razlozima njihovog masovnog ubijanja tokom Holokausta.

Svečana komemoracija zasnovana je na svedočenjima preživelih i posvećena deci u holokaustu, a program su priredili učenici OŠ „Vožd Karađorđe“ iz Jakova i Železničke tehničke škole iz Beograda.

U spomen na žrtve Holokausta

Izvor: Subotica.com

Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice

Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima

Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima Polaganje venaca na spomenik stradalim Jevrejima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 53
Pregleda: 4656
Povezane teme

polaganje venaca

jevrejska opština

jevrejska zajednica

jevreji

komemoracija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.