Komentara: 0
Pregleda: 2704

U slavu jubileja 100 godina Dužijance

14.09.2011. u 15:41h
Izvor: RTV City
U slavu jubileja 100 godina Dužijance

Program pod nazivom „U slavu jubileja 100 godina Dužijance“ otpočeo je etno izložbom i promocijom kataloga u prostorijama Bunjevačke matice.U prisustvu predsednika Skupštine grada, predstavnika BKC, SKC i Bunjevačkog nacionalnog saveta uz prigodan kulturno-umetnički program nastavljeno je obeležavanje stogodišnjice Dužijance koja je zbog ovog značajnog jubileja u centru ovogodišnjih aktivnosti Bunjevačke matice.Prvi deo programa održaće se u Bunjevačkoj matici dok drugi deo treba da bude održan 20. septembra u Novom Sadu u zavodu za kulturu Vojvodine.

Ispred BNS-a Branko Pokornić je podsetio da je najvažniji zadatak bunjevačkog nacionalnog korpusa predstojeći popis stanovništva i pozvao da se svi Bunjevci slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti i maternjem, bunjevačkom, jeziku. Cilj je da se najmanje 15 odsto ukupnog broja stanovnika izjasne kao Bunjevci da bi bunjevački jezik ušao u zvaničnu upotrebu u gradu Subotici.

U nastavku programa danas će se održati istorijska tribina Mije Mandića kao i etno-film „Dužijanca stari narodni običaji“ koji je montiran od Dužijanci održanih 60-tih, 70-tih i 90-tih godina prošlog veka. U sklopu ove manifestacije obeležiće se i 6. godišnjica Bunjevačkih novina.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2704
Povezane teme

dužijanca

stota dužijanca

dužijanca subotica

100 godina dužijance

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.