Komentara: 2
Pregleda: 2636

U Sinagogi održana rasprava o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

26.10.2019. u 22:53h
Izvor: Subotica.com
Velelepno zdanje subotičke Sinagoge u petak je bilo domaćin druge Javne rasprave o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“.
U Sinagogi održana rasprava o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Nacrt zakona predviđa osnivanje Memorijalnog centra „Sataro sajmište“ kao ustanove kulture na republičkom nivou, radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na prostoru nekadašnjeg Beogradskog sajma.

- Radi se o dva logora - „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatni logor Zemun“, dva istorijska sloja na istom kompleksu. Došli smo do rešenja koje će omogućiti funkcionisanje u okviru jedne ustanove kulture, čiji će zadatak biti da organizuje, prikuplja, sređuje I čuva građu I bavi se muzeističkom, obrazovnom, izdavačkom delatnošću – objašnjava Igor Jović, sekretar u  Ministarstvu kulture i informisanja, koje organizuje javne rasprave širom Srbije. – Predstavnici zajednica  žrtava su takođe prisutni, jer je reč o zakonu “sui generis”.   Memorijalni centar će obuhvatiti ceo kompleks Starog sajmišta, a paralelno sa donošenjem zakona rešavaćemo I neke imovinsko-pravne problem vezane za taj kompleks.

U Sinagogi održana rasprava o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Po rečima Roberta Sabadoša, predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije, ovo je jedini koncentracioni logor na teritoriji Srbije koji nije dostojno obeležen,  a usvajanjem pomenutnog Zakona na dostojan način odaće se počast nedužno stradalom stanovništvu.

- “Staro sajmište” nema nikakvo obeležje I to je strašno, ne samo za jevrejske žrtve. Žrtve ne znaju za nacionalnost, ne znaju kako su ubijeni, mi smo ti koji treba da ih se sećamo – poručuje Sabadoš. – Bili smo konsultovani u izradi radne verzije zakona, dali smo predloge koji su u određenoj meri inkorporirani u sam tekst.

Budući spomen kompleks „Staro sajmište“ svedočiće o izgubljenim životima oko 20 hiljada ljudi, kako Jevreja i Roma, tako i onih koji su posle 1942. godine ubijeni zbog protivljenja režimu. Po okončanju javnih rasprava Ministarstvo kulture i informisanja analiziraće sugestije, predloge, i primedbe učesnika, te će sačiniti izveštaj koji će obajviti na svojoj internet stranici i portalu e-uprave. Naredna, završna javna rasprava, zakazana je za 30. oktobar u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Izvor: Subotica.com
Јavna rasprava za Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ Јavna rasprava za Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ Јavna rasprava za Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ Јavna rasprava za Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ Јavna rasprava za Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ Јavna rasprava za Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ Јavna rasprava za Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ Јavna rasprava za Nacrt zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2636

Povezana vest

Povezane teme

jevrejska zajednica

jevreji

javna rasprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.