Komentara: 7
Pregleda: 2337
Foto

U Severnobačkom okrugu registrovana jedna HIV pozitivna osoba u tekućoj godini

02.12.2022. u 16:04h
Izvor: Subotica.com
U Severnobačkom okrugu registrovana jedna HIV pozitivna osoba u tekućoj godini

Ove godine u Srbiji je HIV dijagnostifikovan kod 152 osobe, od toga je 56 u Vojvodini, a u Severnobačkom okrugu kod jednog čoveka. Većinom se radi o uzrastu od 20 do 49 godina, najmlađa osoba ima 22 a najstarija 70 godina, a najčešći način transmisije je nezaštićen seksualni odnos – rečeno je povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a.

U Severnobačkom okrugu registrovana jedna HIV pozitivna osoba u tekućoj godini

- Uglavnom se  broj otkrivenih jedan ili nula, a rekord je bio kada smo otkrili sedam.  Od početka testiranja HIV pozitivnih utvrđeno je 75 HIV pozitivni, od toga je 45 u trenutku otkrivanja bilo u AIDS-u, poslednjem stadiju, a od od njih je 22 preminulo – kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Centra za prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Subotica, gde se dve decenije vrši savetovanje i testiranje. – Radimo po konceptu dobrovoljog, poverljivog savetovanja i ispitivanja.  Osnovna ideja je da se savetujemo pre i posle samog testiranja i šta znači dobijeni nalaz.

Pod sloganom „Izjednačeno“, nizom aktivnosti u našem gradu biće obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a.

U Severnobačkom okrugu registrovana jedna HIV pozitivna osoba u tekućoj godini

- Veoma je važno da se svakog dana prevencijom Hiva i da je veoma važno da smanjimo stigmu i diskriminaciju prema osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om, jeć ćemo jedino tako  zaustaviti dalje širenje HIV-a – ističe Vladimir Antić, izvršni direktor Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om. - Od 1975. godine, kada se prati HIV u Srbiji, do 27. novembra ove godine, u Srbiji je registrovano ukupno 4.524 osobe  sa HIV infekcijom, od kojih je polovina obolela od AIDS-a a trećina je umrla od njega ili bolesti koje su povezane. I dalje se ljudi kasno i u malom broju javljaju na testiranje, iako se ono radi brzim testovima, bez uputa lekara, čak i bez imena i prezimena. Ukoliko se otkrije da je osoba pozitivna, ona odmah započinje terapiju. Stigma i diskriminacija su prisutne, svega 7.7 odsto građana ne diskriminiše, a čak četvrtina ne bi kupila hranu od HIV pozitivne osobe. Najveća diskriminacija se javlja u zdravstvenim ustanovama, gde nikako ne bi trebala da bude. Iako se tačno zna koja su tri načina na koji se prenosi HIV.

Prevencija je veoma važna a sada je dostupan i lek „PrEP“, koji se može kupiti u apotekama ali još uvek nije na listi RFZO.

U Severnobačkom okrugu registrovana jedna HIV pozitivna osoba u tekućoj godini

- Kao što kontraceptivne pilule štite od neželjene trudnoće, tako i „PrEP“ štiti od HIV infekcije, tako što se uzima pre izlaganja virusu. Pored kondoma ostoji alternativa, dopuna prevenciji u vidu ovog leka. Važno je da se nabavi uz izveštaj lekara infektivnih klinika ili zavoda za javno zdravlje da osoba nema HIV, njegova cena je 5.500 dinara, ima 30 tableta i može se koristiti svakodnevno ali i po potrebi – objašnjava Bratislav Prokić, predsednik Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje. – Postoji i „PeP“, ukoliko je neko imao rizičan odnos ili je došlo do takve situacije, koji se uzima 48 sati posle i to u narednih mesec dana, čime se znatno može smanjiti rizik od infekcije.  Svaka osoba koja se leči ne može da zarazi drugu osobu, a infekciju šire oni koji ne znaju da su zaraženi.

Kako bi sugrađanima približili tematiku o polno prenosivim bolestima, ali i pružili im besplatno i anonimno testiranje Udruženje „Stav +“ sutra i u ponedeljak će imati otvorena vrata.

U Severnobačkom okrugu registrovana jedna HIV pozitivna osoba u tekućoj godini

- Drago mi je da posle 15 godina možemo da pričamo o drugim stvarima, lekovima, a ne da iznosimo sumornu statitiku. Imamo korisnike koji sa terapijom žive 20 godina, uslovno rečeno su zdravi, a procenat održavanja terapije je 98 odsto, što je mnogo više nego u svetu gde je 53 odsto. Od avgusta smo dobili mogućnost da u udurženju radimo savetovanje i testiranje i za svega desetak minuta klijent saznaje svoj status – dodaje Boris Kovačić, predsednik Udruženja građana „Stav +“. – Neznanje i strah stvaraju stigmu. Zato je potrebno informisati građane.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom kretanja HIV infekcije u Srbiji, Severnobačkom okrugu i Subotici Obraćanje povodom kretanja HIV infekcije u Srbiji, Severnobačkom okrugu i Subotici Obraćanje povodom kretanja HIV infekcije u Srbiji, Severnobačkom okrugu i Subotici Obraćanje povodom kretanja HIV infekcije u Srbiji, Severnobačkom okrugu i Subotici Obraćanje povodom kretanja HIV infekcije u Srbiji, Severnobačkom okrugu i Subotici Obraćanje povodom kretanja HIV infekcije u Srbiji, Severnobačkom okrugu i Subotici Obraćanje povodom kretanja HIV infekcije u Srbiji, Severnobačkom okrugu i Subotici Obraćanje povodom kretanja HIV infekcije u Srbiji, Severnobačkom okrugu i Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 2337

Povezana vest

Povezane teme

udruženje stav plus

svetski dan borbe protiv side

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.