Komentara: 27
Pregleda: 23578

U Severno-bačkom okrugu 17 zaraženih od korona virusa

03.04.2020. u 12:48h
Izvor: Subotica.com
U Severno-bačkom okrugu 17 zaraženih od korona virusa

Sa teritorije Severno-bačkog okruga (Grad Subotica i opštine Bačka Topola i Mali Iđoš) trenutno je 17 zaraženih od novog korona virusa, saopšteno je danas iz Vlade Vojvodine. Broj građana pod merom samoizolacije u našem gradu je trenutno u opadanju i iznosi 1.576, oko 150 manje u odnosu na protekla tri dana.

U toku je konfеrencija za medije u Vladi Vojvodine, na kojoj se saopštavaju najnoviji podaci vezani za situaciju sa korona virusom na teritoriji severne srpske pokrajine. Kako je saopšteno u Vojvodini je trenutno evidentiran 191 slučaj zaraženih od novog virusa, od čega je šestoro preminulo.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Zoran Gojković, rekao je da danas dva pacijenta napuštaju Klinički centar Vojvodine nakon što su izlečeni, što je ukupno peti pacijent, uključujući i prvozaraženog u Srbiji, građanina iz Bačke Topole.

Najviše građana u samoizolaciji je na teritoriji Beograda (15.656), zatim slede Novi Sad (3827) i Loznica (3742).

Na pitanje da li je zdravstveni sistem u Vojvodini spreman za trenutnu situaciju i kakvi su kapaciteti u slučaju većih potreba, nadležni uveravaju da je za sada stanje zadovoljavajuće, te da je distribucija opreme redovna.

- Imamo svu neophodnu opremu koja je u ovom trenutku potrebna za suprotstavljanje virusu korona i imamo je od početka krize, a dopunjavamo se redovno. Trudimo se da je koristimo racionalno, ali svaki radnik ima ono što mu je neophodno. - rekao je sekretar Gojković i dodao da postoji propisano od strane Svetske zdravstvene organizacije šta zdravstveni radnik koji je u neposrednom kontaktu sa obolelima treba da zaduži od zaštitne opreme - Imamo centralni magacin u Novom Sadu, ali i devet lokalnih magacina u svim opštim bolnicama u Vojvodini, neophodna oprema se redovno distribuira lokalnim centrima, pa oni dalje raspoređuju na nižim nivoima.

Gojković je istakao da popisivanje zdravstvenih radnika ko šta zadužuje od zaštitne opreme je u cilju da se spreči mogućnost zloupotrebe, odnosno, kako kaže, da se spreči iznošenje iz zdravstvenih ustanova i dalje deli po sopstvenom nahođenju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 23578

Povezana vest

Povezane teme

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.