Komentara: 22
Pregleda: 5128
Foto

U šetnji sećanja na poznate Subotičane

19.10.2019. u 16:46h
Izvor: Subotica.com
Deže Kostolanji, Artur Munk i Geza Čat samo su neki od značajnih autora koje je izrodio naš grad, a kako bi sećanje na njihov život i stvaralaštvo sačuvali od zaborava, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" i Gimnazije "Deže Kostolanji" krenuli su stazama ovih velikana, zajedno sa svojim profesorima.
U šetnji sećanja na poznate Subotičane

Prva stanica je pozorište koje nosi ime po značajnom mađarskom piscu i pesniku, gde su se učenici upoznali sa životom Kostolanjia, te na koji način su njegovo stvaralaštvo i teme koje je pokretao aktuelni i danas. Potom se šetnja nastavila ka "njegovoj" Gimnaziji za talentovane učenike, u kojoj je kratkim filmom oživljena Kostolanjieva pripovetka "Ana Edeš", dok je kroz interaktivnu izložbu i odlomke iz predstave "Španska nevesta" predstavljen život i rad Geze Čata.

- Cilj je bio da učenici, pre svega, prođu kroz obrazovni proces i da se upoznaju sa ovim velikim stvaraocima koji su živeli i kretali se istim ulicama kojim se mi krećemo danas - kaže Sanja Bajić, profesorka srpskog jezika i književnosti i jedna od koordinatorki šetnje sećanja.

U šetnji sećanja na poznate Subotičane

Za kraj šetnje, ostavljena je Gimnazija "Svetozar Marković" koja uspomenu na Deže Kostolanjia čuva od 1991. godine u spomen sobi, a koja je za ovu priliku ponovo svečano otvorena. U njoj su učenici mogli da vide i pročitaju delove teksta koji su po prvi put prevedeni sa mađarskog na srpski i hrvatski jezik, a potom i da pogledaju kratak film o Arturu Munku koji su pripremili njihovi vršnjaci, kao i dramsku predstavu o njegovom životu i stvaralaštvu. Šetnja sećanja završena je ispred škole časom poezije, kod spomenika Deže Kostolanjiu.

- Učenici koji su radili kratki film o Arturu Munku nisu dobili ništa od podataka osim njegovog imena, sami su istraživali, išli u muzej, biblioteku, istorijski arhiv, čak su se kretali na mestu gde je bila njegova rodna kuća. Sve to su savladali sami i tako naučili nešto novo o liku i delu ovih autora - objašnjava Bajić, dodajući da je poražavajući podatak da je od 57 sugrađana koje su anketirali učenici, svega dvoje čulo za Munka. - Dakle ovo je bila prilika, a ujedno i cilj, da se upoznamo sa prošlošću i tradicijom našeg grada kojeg, nažalost, nedovoljno poznajemo.

U šetnji sećanja na poznate Subotičane

Šetnja sećanja na poznate Subotičane realizovana je u okviru projekta "Nevidljive mape Subotice", uz podršku grupe "484" iz Beograda, a osim gimnazija, u projektu su učestvovali i učenici Politehničke i Ekonomske škole, sa posebnim zadacima.

Izvor: Subotica.com
Šetnja sećanja na poznate Subotičane – Dežea Kostolanjija, Gezu Čata i dr Artura Munka Šetnja sećanja na poznate Subotičane – Dežea Kostolanjija, Gezu Čata i dr Artura Munka Šetnja sećanja na poznate Subotičane – Dežea Kostolanjija, Gezu Čata i dr Artura Munka Šetnja sećanja na poznate Subotičane – Dežea Kostolanjija, Gezu Čata i dr Artura Munka Šetnja sećanja na poznate Subotičane – Dežea Kostolanjija, Gezu Čata i dr Artura Munka Šetnja sećanja na poznate Subotičane – Dežea Kostolanjija, Gezu Čata i dr Artura Munka Šetnja sećanja na poznate Subotičane – Dežea Kostolanjija, Gezu Čata i dr Artura Munka Šetnja sećanja na poznate Subotičane – Dežea Kostolanjija, Gezu Čata i dr Artura Munka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 5128
Povezane teme

gimnazija svetozar marković

artur munk

gimnazija deže kostolanji

deže kostolanji

geza čat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.