Komentara: 0
Pregleda: 2145

U Segedinu spaljivanje lekova za isteklim rokom

30.08.2010. u 19:00h
Izvor: RTV
<p>Apoteka u Subotici pokrenula je prekogranični projekat sa farmaceutskim Institutom iz Segedina, za uni&scaron;tavanje lekova kojima je pro&scaron;ao rok trajanja.</p>
U Segedinu spaljivanje lekova za isteklim rokom

Stari lekovi će biti prikupljani od građana, apoteka i farmaceutskih kuća, uskladišteni na bezbednom mestu, a onda izvezeni u Segedin gde bi bili uništeni u njihovoj peći za spaljivanje.

Lokalna samouprava u Subotici obezbedila je prostorije za skladištenje lekova. Samo prošle godine u magacinu subotičke apoteke na lageru je bilo više od 670 kilograma lekova kojima je istekao rok trajanja.

U apoteci u Subotici kažu da se planira da se u Subotici sakupljaju i skladište lekovi sa istekom roka trajanja, kao i sa područja Severobačkog okruga, a u Segedinu bi moglo biti uništeni, jer tamo postoji postrojenje za uništavanje farmaceutskog otpada čiji se kapaciteti nedovoljno iskorisćeni.

Srbija već duži period kuburi sa skladištenjem i uništavanjem lekova kojima je prošao rok trajanja. Procenjuje se da je u Srbiji, trenutno lagerovano oko 200 tona farmaceutskog otpada, odnosno lekova kojima je istekao rok upotrebe. Ovaj problem nije ni malo jednostavan za rešavanje, jer Srbija još nema spalionicu za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada u koji spada i farmaceutski.

Zato se farmaceutski otpad najčešće izvozi u Mađarsku i Austriju na spaljivanje, a njegova klasifikacija, transport, carinjenje i sam postupak uništavanja koštaju puno. Zavisno od vrste otpada, cene su različite i kreću se u rasponu 1,5 do 6 evra po kilogramu.

 

Izvor: RTV
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2145
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.