Komentara: 0
Pregleda: 4957

U regionu Subotice do sada izdato oko 500 elektronskih potpisa

23.10.2013. u 17:37h
Izvor: RTV Yueco
Pravna lica od 01. januara neće moći da isplate zarade, niti da prijave ili odjave radnike bez elektronskog sertifikata, odnosno elektronskog potpisa. Kako je rečeno na savetovanju na Paliću, u organizaciji beogradskog IPC-a i RPK Subotica, do sada je u Srbiji izdato oko 18.000 ovih sertifikata, a u regionu Subotice oko 500. Olakšavajuća okolnost za pravna lica jeste što će ovaj posao umesto njih moći da urade knjigovodstvene agencije, ali prema sadašnjim najavama, ovaj sertifikat će naredne godine biti potreban i za podnošenje završnog računa, odnosno poreske prijave za PDV.
U regionu Subotice do sada izdato oko 500 elektronskih potpisa

Regionalna privredna komora Subotica organizovala je Savetovanje na temu poslovanja privrednih društava kroz aktuelnosti koje su vezane za najnovije mere Vlade, poreske propise, kao i primenu elektronskog potpisa. Kako je rečeno, od nove godine bez elektronskog potpisa eće biti moguće isplata zarada, kao ni prijava i odjava radnika, a od sredine naredne godine i prijava PDV-a. Olakšavajuća okolnost, za sada, jeste da će ovaj posao moći da urade knjigovodstvene agencije. Međutim, u najavi je da će i podnošenje završnog računa u narednoj godini biti moguće jedino u digitalnom obliku, „potpisanog” od strane zakonskog zastupnika.

Elektronski potpisi su mogući na osnovu kvalifikovanog elektronskog sertifikata, koji u Srbiji u ovom momentu izdaju četiri tela: Pošta Srbije, MUP Srbije, Privredna komora Srbije i Halkom. Pošta izdaje sertifikate građanima i pravnim licima, po cenama od 1180 do 4545 dinara, u zavisnosti od opreme i perioda korišćenja. MUP elektronski potpis izdaje isključivo građanima, bez naknade. Sertifikat u PKS košta od 2.575 do 3.075 dinara, na period od tri godine, dok se na ovaj period sertifikat u Halkomu može dobiti po ceni od 44 do 54,2 evra.

Procenjuje se da je do sada u Srbiji izdato oko 18.000 sertifikata, a u regionu Subotice oko 500. Za sertifikat možete aplicirati i iz kancelarijske stolice, putem internet prezentacije subotičke Regionalne privredne komore.

Današnje savetovanje rezultat je dogovora RPK Subotica sa konsultantskom kućom IPC Beograd, koja je na Paliću u prethodna tri dana prezentovala novine u propisima i praktičnu primenu propisa i mera Vlade za ekonomsku stabilizaciju. Pored privrednih društava, savetovanje je obuhvatilo i poslovanje budžetskih korisnika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4957

Povezana vest

Povezane teme

regionalna privredna komora

elektronski potpis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.