Komentara: 33
Pregleda: 3309

U privredu i turizam u našem gradu uloženo više od 215 miliona dinara

10.01.2024. u 14:32h
Izvor: Subotica.com
Privrednici i turistički delatnici iz našeg grada mogli su proteklih godina da računaju na veliku podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. U protekle tri godine, putem različitih konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u subotičku privredu uloženo je 71.5 miliona dinara, dok je u razvoj turizma usmereno čak 144 miliona dinara. Za podršku zapošljavanju i samozapošljavanju bilo je izdvojeno 17.3 miliona dinara.
U privredu i turizam u našem gradu uloženo više od 215 miliona dinara

U godini iza nas, na najveću podršku mogli su da računaju turistički radnici koji su za unapređenje turističke infrastrukture i razvoj turizma dobili 77.7 miliona dinara.

- Godina za nama je bila veoma uspešna, posebno posmatrajući oblast turizma i ugostiteljstva, ali i nisku stopu nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine i čitave zemlje, a osetan je kontinuirani porast broja turista koji dolaze i borave na teritoriji Pokrajine - ističe dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - U pogledu turizma, važnog resora našeg Sekretarijata, godina iza nas je bila bolja od 2022., koja je, pak, bila bolja od rekordne 2019. godine. U poslednje tri godine smo značajna sredstva opredelili upravo pružaocima turističkih usluga i već u januaru raspisaćemo konkurse koji su predviđeni za prvu polovinu godine. Posebno sam ponosan na moje Subotičane, koji su agilni u apliciranju na konkursima, ali, što je jako važno, opravdaju dobijena sredstva ulaganjem u mašine, opremu, unapređenje usluga, što sve doprinosi boljoj i atraktivnijoj turističkoj ponudi grada. Zahvaljujući svemu tome tokom novogodišnjih praznika kapaciteti na Paliću i Subotici su bili popunjeni.

U privredu i turizam u našem gradu uloženo više od 215 miliona dinaraSvesni važnosti kontinuiranog ulaganja u razvoj privrede i turizma, sa podsticajima se neće stati ni ove godine.

- Pred nama je poseban konkurs namenjen lokalnim samoupravama, i to u oblasti elektronskih komunikacija, koji se nadovezuje na oblast turizma, s obzirom da će se uz pomoć sredstava koja obezbeđuje RATEL, omogućiti gradovima i opštinama da dobar deo javnih površina pokriju bežičnim internetom, kako za potrebe stanovništva, tako i za potrebe turista. Savremene tehnologije nam diktiraju ritam i koncept života, te time i naš pristup potrebama korisnika na lokalu, kako bi se što bolje razvijao destinacijski turizam u Vojvodini - naglašava pokrajinski sekretar. - U pogledu važnosti ruralnog turizma, s obzirom da Vojvodina ima sve predispozicije da bude centar seoskog turizma, posledično je evidentirana smanjena stopa ,,odliva“ stanovništva sa sela u gradove. Sekretarijat imao veća ulaganja u kongresni turizam, koji okuplja specifične ciljne grupe, koje ostaju minimum dva dana na određenoj destinaciji i pretežno su visoko platežni gosti. Zbog toga će Sekretarijat nastaviti ulaganje u ovaj specifičan vid turizma i u 2024. godini.

U privredu i turizam u našem gradu uloženo više od 215 miliona dinaraPosebno je dobra vest što će ove godine ponovo biti raspisan konkurs za podršku malim i mikro preduzećima za nabavku mašina, opreme, a biće realizovan i poseban program podrške ženama preduzetnicama, jer je osetan broj žena koje se odvaže na korak preduzetništva.

- Na Sekretarijatu za privredu je da im stvori bolji okvir poslovanja. Za nas nema malih ili velikih, nama su svi privrednici jednako važni, jer svi oni doprinose boljoj ekonomskoj slici sredine u kojoj posluju, a time i cele AP Vojvodine – dodaje Ivanišević.

U privredu i turizam u našem gradu uloženo više od 215 miliona dinaraSmanjenje stope nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine je rezultat zajedničkog rada republičkih i pokrajinskih organa, kao i Nacionalne službe za zapošljavanje.

- I u narednoj godini ćemo kao Sekretarijat sa NSZ-om nastaviti saradnju, posebno u pogledu kreiranja programa obuke. Eksluzivno mogu da najavim da ćemo biti prvi Sekretarijat koji ima konkurs za obuku zaposlenih u oblasti turizma za primenu veštačke inteligencije u turizmu, u trajanju od šest meseci – naglašava naš sagovornik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 33
Pregleda: 3309
Povezane teme

Nenad Ivanišević

Turizam Subotica

turizam palić

pokrajinski sekretarijat za privredu

turizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.