Komentara: 2
Pregleda: 1541

U poslednji čas pomoć iz Mađarske

09.01.2009. u 00:15h
<p>Mađarski MOL počeo je u četvrtak ne&scaron;to iza 16 časova isporuku dva miliona kubnih metara gasa potro&scaron;ačima u Srbiji i time sprečio drastičnije posledice energetske krize za 160.000 domaćinstava u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Subotici, Vr&scaron;cu i Bečeju. Ova isporuka rezultat je dogovora predsednika Srbije Borisa Tadića i mađarskog premijera Ferenca Đurčanja. Ipak, za normalizaciju nužan je dogovor Rusije i Ukrajine i on je, prema poslednjim vestima, postignut pa se trajna stabilnost može očekivati narednih dana.</p>
U poslednji čas pomoć iz Mađarske

Na mađarski gas najpre mogu da računaju ugroženi gradovi Vojvodine i to Zrenjanin i Vršac, a potom i Pančevo. Kad se podigne sistem gas će moći da očekuju u Bečeju i Subotici, a u petak bi moglo da krene snabdevanje Jagodine i Čačka. Gas neće biti isporučivan Beogradu jer se glavni grad greje na mazut.
Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je građane Srbije da štede električnu energiju i budu racionalni.

Tadić je, kako prenose mediji, rekao da će Mađarska dnevno Srbiji u narednim danima isporučivati od milion do dva miliona kubnih metara gasa, ali da to ne obezbeđuje ukupne potrebe Srbije. Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebno još oko tri miliona kubnih metara gasa dnevno kako bi bile obezbeđene hitne potrebe.
Generalni direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović kazao je da gas iz Mađarske, uz oko milion kubika iz domaćih izvora, može da zadovolji 50 odsto dnevnih potreba potrošača.
Prema njegovim rečima, individualni potrošači gasa nažalost neće biti podmireni iz interventnih količina iz Mađarske, jer su prioriteti toplane koje nemaju mogućnost prelaska sa gasa na alternativno gorivo.
„Srbijagas" će sve učiniti da obezbedi grejanje bolnica, škola, vrtića, pekara i drugih prioritetnih ustanova, kazao je direktor tog javnog preduzeća.
I u kriznom štabu Vlade Srbije „Blicu" je potvrđeno da će nabavljene količine gasa biti prosleđene prioritetnim potrošačima.
- To će najpre biti potrošači u Vojvodini. Ostali gradovi čekaće da se sistem potpuno podigne i da pritisak bude dovoljan da gas stigne do Jagodine, Čačka, Kragujevca - kažu u kriznom štabu i dodaju da je elektroenergetska situacija u zemlji i dalje stabilna, ali da je neophodna racionalna potrošnja.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1541
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.