Komentara: 0
Pregleda: 2724

U poseti Centru za odvikavanje od pušenja

31.05.2018. u 14:35h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, posetili smo Centar za odvikavanje od pušenja, gde smo razgovarali sa bivšom polaznicom Jasminkom Stefanović koja je uspešno ostavila cigarete, te sa dr Nadom Kosić Bibić koja vodi program u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
U poseti Centru za odvikavanje od pušenja

Jasminka Stefanović imala je 20 godina kada je počela da puši, kako kaže, uz kolege koje je upoznala na fakultetu, kako bi ispunila pauze između predavanja, te bila prihvaćena u društvu. Od tada, cigarete su činile njenu svakodnevicu punih 27 godina, sve do trenutka kada je Ministarstvo zdravlja uvelo zabranu pušenja u zdravstvenim i javnim ustanovama, čime joj je ovo zadovoljstvo bilo uskraćeno.

- Pošto više nisam mogla na pušim na radnom mestu, a nije mi se dopadala ideja da za svaku cigaretu moram da izađem napolje, dve koleginice su predložile da se prijavimo na odvikavanje od pušenja. Želela sam da ostavim cigarete zato što nisam htela da stojim na ćošku jer nemam mesto gde da pušim, bila sam besna i ljuta - priča Jasminka, koja radi kao tehnolog u Zavodu za javno zdravlje, kako je ušla u program za odvikavanje od pušenja - Iako je moj motiv, prema rečima doktorke, bio najslabiji od svih, na kraju sam jedina ostavila cigarete. Pažljivo sam slušala savete, imala sam veliku podršku doktorke bez koje ne bih uspela i što je najvažnije, imala sam poverenja, a to je ključno, da verujete osobi koja vas vodi. Tada sam zapalila poslednji put i nikad više mi nije palo na pamet.

U poseti Centru za odvikavanje od pušenja

Centar za odvikavanje od pušenja u našem gradu postoji pri Zavodu za javno zdravlje Subotica. Program podrazumeva učestvovanje polaznika na pet radnih sastanaka u periodu do dve nedelje, na kojima se zdravstveni radnici upoznaju sa navikama pušača, njihovim željama i očekivanjima, te razgovaraju o promenama koje slede nakon ostavljanja cigareta, pri čemu se akcenat stavlja na prevazilaženje stresnih situacija. 

- Pristup je koncipiran tako da sa osobama razgovaramo o svakodnevnim životnim situacijama, kako da se nose sa njima, kako da bolje komuniciraju, te upravljaju emocijama, koje su ključne i u direktnoj vezi sa upotrebom duvana. Takođe, učimo ih da menjaju navike koje su vezali za cigarete, pre svega po pitanju ishrane, fizičke aktivnosti i unošenja tečnosti. Mnogi pušači imaju vrlo loše navike, jer se čula mirisa i ukusa zbog upotrebe duvana promene, zbog čega više sole hranu i piju gazirano ili čak ne unose dovoljno tečnosti i hrane zbog toga što su centri za grad i žeđ blokirani usled konzumacije cigareta. Jasminka je ovladala ovim veštinama, ona je sve to rasčistila u glavi, te joj ostavljanje cigareta nije teško palo, dok za one koji ne shvate ozbiljno i ta tri minuta, koliko traje apstinencijalna kriza, deluju nepremostivo - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, koja vodi program.

U poseti Centru za odvikavanje od pušenja

Za jedanaest godina koliko već ne puši, Jasminka kaže da nije imala apstinencijalne krize, niti je osećala potrebu za duvanom, već se jedino pribojavala da će joj nedostajati jutarnji ritual koji je obavljala pre odlaska na posao.

- Nakon što sve uradim, uvek sam imala 10 minuta do kretanja na autobus i to je bilo vreme kada sam mogla na miru da sednem sama sa sobom i zapalim cigaretu. U početku sam se bojala šta će biti tih 10 minuta, međutim, organizam uopšte nije tražio nikotin i tako sam i tu krizu prevazišla. Naučila sam da se stvari dešavaju bez cigarete i od kako ne pušim osećam se zadovoljno i srećno, jer sam pobedila sebe - sa osmehom na licu će Jasminka.

Ipak, nije svakom polazniku ovako jednostavno i lako da se odrekne duvana. Prema rečima dr Kosić Bibić, kod nekih se javlja teška apstinencijalna kriza, koja se ispoljava kroz nedostatak koncentracije, nervozu, lupanje srca i ubrzan puls, dok se kod drugih javlja strah od gubitka zadovoljstva i vremena za sebe, jer je česta pojava da pušači vreme koje izdvoje za cigaretu vežu za vremene koje posvećuju sebi. Zbog toga se u Centru program rada i dinamika ostavljanja cigareta, prilagođava potrebama polaznika.

Dajemo slobodu i mogućnost da osoba sama izabere kako će da ostavi cigarete. Kao zdravstveni radnik se uključujem i dajem sugestije, jer kada se radi o osobama kojima je zdravstveno stanje narušeno ili imaju neko hronično oboljenje, tada vrlo retko ili gotovo nikada idemo na naglo ostavljanje cigareta. Samo ostavljanje cigareta predstavlja šok i stres za organizam i može dodatno da naruši zdravstveno stanje ili pogorša hronično oboljenje, zbog toga je preporuka da se ide postepeno, smajenjem broja cigareta svaki dan. Kod osoba koje su mlađe, te kraće konzumiraju cigarete i nemaju zdravstvene tegobe, savet je da se ide na nagli prekid pušenja, jer je vremenski period do potpunog čišćenja kraći i ne očekuje se narušavanje zdravlja - ističe dr Kosić Bibić, dodajući da nakon završetka programa, lekari ostaju u kontaktu sa polaznicima, kako bi proverili da li su održali obećanje, ali i da bi im pružili pomoć ukoliko nastupi kriza.

U poseti Centru za odvikavanje od pušenja

Da biste postali polaznik Centra za odvikavanje od pušenja, sve što treba da uradite jeste da pozovete na telefon 024/601-069 ili 024/571-300 lokal 16, te zakažete svoj prvi sastanak. Program možete da pohađate individualno ili u grupi sa do tri člana, a za ovu uslugu potrebno je izdvojiti simboličnu svotu od 1.000 dinara, kojom se pokrivaju troškovi materijala za rad.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2724
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dan bez duvanskog dima

nada kosić bibić

svetski dan bez duvana

centar za odvikavanje od pušenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.