• Pregleda: 1819

U ponedeljak besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C

Povodom Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitis, koja se ove godine obeležava od nedelje, 19. do petka 24. novembra, u Zavodu za javno zdravlje u ponedeljak će biti organizovano testiranje na ove viruse.
U ponedeljak besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitis se u našoj zemlji obeležava petu godinu zaredom sa ciljem da što veći broj ljudi sazna svoj HIV i hepatitis status, kako bi se smanjio broj kasno dijagnostikovanih slučajeva infekcije.

- HIV, hepatitis B i C su hronične bolesti, koje traju dugi niz godina. Iako se ulaže mnogo napora u prevenciju HIV-a, i dalje se regisreuje blagi porast broja novoinficiranih. I pored toga što još uvek nemamo lek za HIV uz postojeću terapiju inficirana osoba može živeti dugo, kao i sa nekom drugom hroničnom bolešću i zato je važno da na vreme sazna svoj HIV status. Hepatitis B i C često prerastaju u hronicitet. Terapija koja je u našoj zemlji dostupna posebno za hepatitis C kod 95 odsto osoba dovodi do izlečenja. Kada govorimo o hepatitisu B terapija nije toliko uspešna, ali zato postoji vakcina kao preventivno sredstvo. Iz razloga što ne postoji preventivno sredstvo u vidu vakcine za hepatitis C u našoj zemlji registruje se porast broja inficiranih - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Infekciju ovim virusima karateriše sličan način prenošenja. Za HIV i hepatitis B dominantan je seksualni put prenosa, dok je za hepatitis C glavni put prenosa intravenska narkomanija.

- Svima koji smatraju da su bili u riziku savetujemo da u ponedeljak dođu u Zavod za javno zdravlje na besplatno, anonimno i poverljivo testiranje i tako saznaju svoj HIV i hepatitis status. Za testiranje nije potrebna medicinska dokumentacija, tako da građani na testiranje mogu doći i bez zdravstvene knjižice - ističe dr Bohucki.

Testiranje će biti organizovano tokom prepodnevnih sati, ali i uveče od 19 do 24 časa.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
saša Odgovori
Sve je ovo ok, međutim jako je teško "dobiti" terapiju za hepatitis C. Ona na veliku žalost kod nas nije na pozitivnoj listi tako da morate ići pred Republičku komisiju čiji su kriterijumi da neko dobije terapiju nepoznanica. Inače je terapija jako skupa preko 20.000 eura na godišnjem nivou.Imam u porodici osobu koja je obolela od ove bolesti prilikom intervencije kod zubara, pa to jako dobro znam. On je dobio terapiju ali su iste izuzetno teške i naporne, uz temperature, mučnine, povraćanje, groznicu, malaksalost i traju do godinu dana a najmanje 24 nedelje. Preporučuje se bolovanje za sve vreme primanja terapije što je dodatni teret za zaposlene, pogotovo za one koji rade u privatnom sektoru. Moj rođak je primao terapije dva puta po godinu dana, jer prva dvojna nije dala rezultate a onda je uspeo da bude među prvima koji je ušao u tada eksperimentalni program trojne terapije i pobedio je hepatitis. Na žalost mnogi nisu dočekali da dobiju novu terapiju i ubio ih je karcinom jetre.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.