Komentara: 1
Pregleda: 2435

U ponedeljak besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C

18.11.2017. u 12:13h
Izvor: Subotica.com
Povodom Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitis, koja se ove godine obeležava od nedelje, 19. do petka 24. novembra, u Zavodu za javno zdravlje u ponedeljak će biti organizovano testiranje na ove viruse.
U ponedeljak besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitis se u našoj zemlji obeležava petu godinu zaredom sa ciljem da što veći broj ljudi sazna svoj HIV i hepatitis status, kako bi se smanjio broj kasno dijagnostikovanih slučajeva infekcije.

- HIV, hepatitis B i C su hronične bolesti, koje traju dugi niz godina. Iako se ulaže mnogo napora u prevenciju HIV-a, i dalje se regisreuje blagi porast broja novoinficiranih. I pored toga što još uvek nemamo lek za HIV uz postojeću terapiju inficirana osoba može živeti dugo, kao i sa nekom drugom hroničnom bolešću i zato je važno da na vreme sazna svoj HIV status. Hepatitis B i C često prerastaju u hronicitet. Terapija koja je u našoj zemlji dostupna posebno za hepatitis C kod 95 odsto osoba dovodi do izlečenja. Kada govorimo o hepatitisu B terapija nije toliko uspešna, ali zato postoji vakcina kao preventivno sredstvo. Iz razloga što ne postoji preventivno sredstvo u vidu vakcine za hepatitis C u našoj zemlji registruje se porast broja inficiranih - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Infekciju ovim virusima karateriše sličan način prenošenja. Za HIV i hepatitis B dominantan je seksualni put prenosa, dok je za hepatitis C glavni put prenosa intravenska narkomanija.

- Svima koji smatraju da su bili u riziku savetujemo da u ponedeljak dođu u Zavod za javno zdravlje na besplatno, anonimno i poverljivo testiranje i tako saznaju svoj HIV i hepatitis status. Za testiranje nije potrebna medicinska dokumentacija, tako da građani na testiranje mogu doći i bez zdravstvene knjižice - ističe dr Bohucki.

Testiranje će biti organizovano tokom prepodnevnih sati, ali i uveče od 19 do 24 časa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2435
Povezane teme

sida

aids

hepatitis

testiranje na HIV

hiv testiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.