Komentara: 1
Pregleda: 2582

U petak se završava prvo polugodište

20.12.2017. u 13:32h
Izvor: RTV Yueco
Za učenike osnovnih i srednjih škola u petak se završava prvo polugodište i počinje zimski raspust. Iako u školskom kalendaru za 2017/2018. godinu stoji da drugo polugodište počinje 10. januara, direktori škola su pokrajinskom sekretaru dali na saglasnost izmenu Pravilnika o školskom kalendaru, prema kom bi drugo polugodište počelo 15. januara. Međutim zvanična saglasnost još uvek nije stigla.
U petak se završava prvo polugodište

Iako još uvek nije poznato do kada će raspust trajati, ono što je sasvim izvesno jeste da on počinje u petak, nakon zvona koje oglašava kraj poslednjeg časa u rasporedu. Đaci su već isplanirali kako će provesti slobodno vreme tokom raspusta. Većina njih se nada da će uskoro pasti sneg, te da će vreme provoditi uživajući u zimskim čarolijama, a neki će pročitati i po koju knjigu.

- Čitaću knjigu, volim detektivske priče i Šerloka Holmsa. Zatim ću izlaziti napolje na grudvanje, a Novu godinu ću slaviti u Beču - kaže jedan učenik. 

- Ići ću sa porodicom na zimovanje na Kopaonik, a kada se vratim i ako bude bilo snega, ići ću na grudvanje i klizanje - nadovezao se njegov vršnjak. 

- Provešću ga tako što ću se družiti sa prijateljima, ići ću sa njima na klizanje i kada bude bilo snega, onda ću se grudvati sa njima - dodala je jedna učenica.

U petak se završava prvo polugodište

U školskim klupama učenici još uvek pišu poneki kontrolni ili pismeni zadatak, zaključivanje ocena je u toku, ali je sve spremno za početak zimskog rasputa, poručila je Klaudia Gubić Šelken, direktorka OŠ "Jovan Jovanović Zmaj". Ona je istakla da su direktori škole dali na saglasnost pokrajinskom sekretaru za obrazovanje izmenu Pravilnika o školskom kalendaru, prema kom bi nastava u drugom polugodištu počela 15. januara. Međutim, zvanična saglasnost još uvek nije stigla.

- Zvaničnu saglasnost još uvek nismo dobili, tako da ne možemo sa sigurnošću da kažemo će tako i biti, s tim da bi se onda ta tri dana odrađivala 13, 14. i 15. juna. Tako da deca ne bi išla subotom u školu, nego bi se samo školska godina produžila - objasnila je direktorka škole.

Koliko god trajao raspust, učenici će imati dovoljno vremena da se odmore i pripreme za nastavak školske godine. Đaci koji budu imali negativne ocene na kraju prvog polugodišta, tokom raspusta bi trebalo da pohađaju dopunsku nastavu koja će biti organizovana u školama, dok bi oni učenici koji pozitivno završe polugodište, trebalo da se odmaraju, savetuju psiholozi, i dodaju da je zimski raspust prilika za druženje sa prijateljima i porodicom. Takođe, savet je i da tokom raspusta deca češće upražnjavaju fizičke aktivnosti.

U petak se završava prvo polugodište

- Treba da se odmaraju tako što će da budu aktivniji u fizičkom smislu, što znači da ne sede pored računara ili za mobilnim telefonima, nego da se bave sportskim aktivnostima, da se druže, obilaze rođake i prijatelje, ako imaju nekoga da odu na selo, na planinu, to je najbolji vid opuštanja i odmaranja - poručila je Dragana Ćupurdija, školski psiholog u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj".

Stručnjaci smatraju da je korisno da deca tokom dana imaju i jedan deo nestrukturisanog slobodnog vremena, koje bi ispunili onako kako sami osmisle.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2582
Povezane teme

osnovna škola jovan jovanović zmaj

raspust

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.