• Pregleda: 2845

U petak akcija "Mladi protiv zavisnosti"

Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama biće obeležen u petak, 26. juna, na Trgu slobode, nizom aktivnosti koje ukazuju na štetne posledice konzumiranja opijata i promocijom zdravog načina života.
U petak akcija "Mladi protiv zavisnosti"

Slogan ovogodišnje kampanje, koju organizuju Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje i Kancelarija za mlade, biće “Hajde da bez driga razvijemo naše živote, zajednicu i identitet”.

- U Srbiji se najviše koriste cigarete i alkohol- više od 36% odraslih svakodnevno puši, a čak dve trećine je konzumiralo alkohol u poslednjih godinu dana – istakla je Nada Kosić Bibić, načelnik Centar za promociju zdravlja. – Dok muškarci češće piju, žene više potežu za sedativima, čak 30 % njih je uzimalo neki sedative u poslednjih godinu dana, što je znatno više nego u Evropi. Što se mladih tiče, globalizacija, nove tehnologije, internet i aplikacije su stvorile virtuelno tržište droga a ozbiljan problem je njihova dostupnost, jer se savim legalno mogu nabaviti i predstvljaju sintetičke analoge “kontrolisanih ili zabranjenih” droga.

Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije iz 2014. godine, u našoj zemlji je bar jednom u toku života drogu koristilo 8% ljudi, uglavnom muškaraca i mladih u dobi od 18 do 34 godine. Njačešća korišćena ilegalna droga bio je kanabis.

Kako se iste uzrasne generacije ipak najbolje razumeju, raspisan je konsurs za vojvođanske srednjoškolce za izradu kratkih filmova pod nazivom “Život je vrh, osvoji ga”.

- Konkurs je realizovan u okviru projekta „Hoću da znam, jer ja biram”, pristiglo je ukupno 11 filmova iz sedam škola iz Sente, Sečnja, Subotice, Novog Sada, Ade, Vršca i Pančeva – rekla je Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade. – Na osnovu lajkova na Fejsbuku i glasova žirija, prvo mesto dobio je video “Izaberi sam” T43 razreda Elektrotheničke škole “Mihajlo Pupin” iz Novog Sada, drugoplasirani je Petar Trkulja, takođe učenik ove škole, sa videom “Pobedi poroke”, dok je treće mesto osvojio Andrej Marinić iz Srednje škole “Vuk Karadžić” iz Sečnja autor filma “Gde je srećna porodica?”.

Pored programa na Trgu slobode, u petak u podne na Otovrenom univerzitetu biće održana interaktivna tribina “Posledice pogrešnih odluka”.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Kibicer Odgovori
Tako je to u drzavi gde ima vise kladionica nego pekara. Nesto bi trebalo smanjiti ...ali sta ?
pepi Odgovori
Istog dana i otprilike u isto vreme i lokacijski vrlo blizu gostuje karavan Moja Srbija gde imate degustacije vina i rakije! Eto sta nudi Srbija a ovo je da ispricate pricu i zavrsite do sledece godine. Ironicno...
Kineskinja Odgovori
Kakvo zamajavanje javnosti. Koje prazne marketinške akcije, samo da bi opravdali budžet Biroa za mlade kojim upravlja Vjeko, vlasnik butika, i Josipa Ivankovic, po obrazovanju Megatrendovka.
jure Odgovori
ko ima para nek ide u kladionicu,ja nemam.ko voli nek popije.
zasto vam nije cilj,naterat drzavu da budu sto puta vece kazne za utaju poreza u igrama na srecu i u prometu alkohola pa onda te pare koristit za prevenciju.ne nego vi se bavite stvarima koji postoje svugde u svetu.i opet pitanje koliki vam je budzet,od toga koliko se trosi na gorivo,kafanske racune,vase plate,zakup,i koliko ostaje za humanitarni rad
@kineskinja Odgovori
Josipa i Vjeko su sebi napucali velike plate, upravne odbore, dnevnice za putovanja i sve pored "kliznog" (ne)radnog vremena koje većinom provedu u kafani. Sve se to mora pokriti nekakvim kvazi projektima i konferencijama za stampu. Takvi projekti nikad ne daju rezultate, ali koga i briga, kad prodju brzo se sve zaboravi
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Slično reklami za jedan poznati margarin, i za gospodina bi se moglo reći: "U sve se meša!?" Još kada bi kao član Gradskog veća zaduženog za sport, omladinu...obratio pažnju i na sprave za vežbanje u predivnom parku na Prozivci, u parku kod "Fontane" pored jezera...!? Ali, eto, ne samo on, nego ni gospoda "nije u našoj nadležnosti", nisu poput Starine Novaka iz epske pesme, pa da su "kadri (baš) svuda stići...,i na svakom mestu postojati!" Ali, zato, ne i kada je u pitanju sposobnost za "uteći" od odgovornosti...Samo, dokle!?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.