Komentara: 3
Pregleda: 2355

U Osnovnom sudu tokom 2014. godine rešen veći broj starih predmeta

11.04.2014. u 16:57h
Izvor: RTV City
Ove godine u periodu januar-mart Osnovni sud je primio 3995 predmeta, a rešeno je 4990, među kojima je i veliki broj starih predmeta.
U Osnovnom sudu tokom 2014. godine rešen veći broj starih predmeta

Rešavanje starih predmeta, koji nisu pravosnažno okončani za dve godine od dana predaje inicijalnog akta, deo je nacionalne strategije i ti predmeti uživaju veliku pažnju, posebno od 2008. te imaju prednost kod sudija i sudijskih pomoćnika. To su uglavnom složeni i problematični predmeti u kojima odgovornost nije uvek na sudiji  mada ima i tih slučajeva.

Na početku godine sud identifikuje sve predmete starije od dve godine u svim oblastima a korak napred je i identifikovanje predmeta koji će te godine postati stariji. Sudije tako imaju uvid u stanje te mogu češće zakazivati ročišta da bi predupredili gomilanje starih predmeta.

U januaru je sačinjen program rešavanja  starih predmeta te se planirao procenat smanjenja za svaku oblast. Posebno se vodi računa o 20 najstarijih predmeta u svim oblastima, sudije pišu izveštaj o tim slučajevima a u aprilu i oktobru su redovne kontrole Višeg suda i Apelacionog suda.Te mere su dale dobre rezultate što je omogućilo rešavanje većine najstarijih predmeta. 2011. Osnovni sud je imao 40 predmeta starijih od 10 godina, 2012. ih je ostalo 8 a 2013. sedam. Ove godine je rešeno još 5 predmeta starijih od 10 godina a jedan je pred rešavanjem.

„Na početku godine mi smo imali 1753 predmeta starija od 2 godine na nivou suda, u odnosu na ukupan broj nerešenih predmeta to je bilo 20,2%. Imali smo 97 predmeta starijih od 5 godina. Na kraju marta imamo 1379 predmeta starijih od dve godine, znači taj broj je smanjen za 374. Predmeta koji su stariji od 5 godina ostalo je 84.“ - izjavila je Rozalija Tumbas, vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Subotici

Treba napomenuti da je i jedan broj predmeta dostavljen novoformiranom Osnovnom sudu u Senti a nije statistički obrađen pa je učinak suda u Subotici verovatno još veći. Sudija Rozalija Tumbas dodaje da nekad prođe i dve godine dok se ne pronađu tuženi koji su u inostranstvu ili menjaju prebivalište što doprinosi odugovlačenju procesa. Promene nekoliko zakona poslednjih godina takođe su uticale na efikasnost ali najvažnije je da se ukupan broj predmeta konstantno smanjuje čime se stvaraju uslovi da sudije rade brže.

„Sigurno je da je dobro ako imamo optimalne uslove za rad. Rekla bih da ih sad imamo. Sudija u proseku sad ima oko 100 predmeta u radu. Na početku 2010. je imao 250 predmeta u radu. Nemoguće je staviti ih sve u rad.“ - zaključila je Rozalija Tumbas

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 2355
Povezane teme

Osnovni sud Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.