Komentara: 42
Pregleda: 5823

U novu bolničku opremu uloženo više od 300 miliona, projekat za rekonstrukciju predat Ministarstvu za javna ulaganja

22.02.2024. u 19:00h
Izvor: Subotica.com
U novu bolničku opremu uloženo više od 300 miliona, projekat za rekonstrukciju predat Ministarstvu za javna ulaganja

Nakon što je krajem 2022. godine sprovedena javna nabavka za izradu i dopunu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Opšte bolnice, za šta je Grad izdvojio gotovo 50 miliona dinara, prethodne godine projekat je završen i predat Ministarstvu za javna ulaganja. Iz bolnice poručuju da će komplenta rekonstrukcija predstavljati "tektonski promenu", treću u istoriji ove zdravstvene ustanove.

- Kroz istoriju stvaranja bolnice izdvajaju se dve velike tektonske promene. Naime, stari deo bolnice gde su sada odeljenja pulmologije, fizikalne medicine i psihijatrije otvoren je 1896. godine nakon 6 godina radova, a noviji deo sa centralnom zgradom završen je, nakon 10 godina radova, 1971. Pred nama je treća tektonska promena i veliki izazov. Predviđena je rekonstrukcija svih 18 pripadajućih objekata površine blizu 33.500 kvadrata i zemljišna površina od 7,1 hektar. U sklopu velike akcije državnog vrha, u cilju podizanja kompletnog zdravstvenog sistema Srbije nadamo se što skorijem odobrenju projekta i što skorijem početku radova - ističe dr Saša Dželebdžić, vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice - Dinamika radova bi u početku bila vezana za parter, odnosno pristupne elektro-energetske i vodovodne instalacije, te za centralnu zgradu, odnosno najveći objekat. U prvoj fazi je planiran rad na krovu i vertikali vezanoj za liftove. Plan je da se celokupni posao izvodi sukcesivno sa izmeštanjem pojedinih odeljenja.

U novu bolničku opremu uloženo više od 300 miliona, projekat za rekonstrukciju predat Ministarstvu za javna ulaganjaPočetak veoma opsežnih radova na rekonstrukciji celokupne Opšte bolnice označiće i početak veoma izazovnog perioda za sve zaposlene.

Očekuju nas veliki izazovi da adekvatno zbrinemo sve pacijente dok budu tekli radovi, pa će biti neophodna saradnja i komunikacija sa ostalim ustanovama iz okruženja i tercijarom, odnosno Kliničkim centrom Vojvodine i institutima za pulmologiji, kardiologiju i onkologiju u Sremskoj Kamenici - pojašnjava direktor ove zdravstvene ustanove.

U novu bolničku opremu uloženo više od 300 miliona, projekat za rekonstrukciju predat Ministarstvu za javna ulaganjaPo završetku radova, Subotica će dobiti bolnicu koja će po infrastrukturnim i građevinskim karakteristikama moći da parira savremenim evropskim bolnicama.

- Dakle, to podrazumeva sve arhitektonske, građevinske, energetske, bezbednosne i estetske performanse koje ima savremena bolnica. Standardna soba treba da bude dvokrevetna i da ima mokri čvor sa kupatilom. Energetska efikasnost objekta se podrazumeva i ceo enterijer će morati da zadovolji evropske standarde, dok će se na starim zgradama, koje imaju istorijsko-kulturološki značaj, biti zadržati oblik prvobitne fasade - dodaje dr Dželebdžić - Nakon realizacije ovog projekta, vrednog preko 40 miliona evra, Subotica će steći jedan od velikih preduslova da se u perspektivi Opšta bolnica, sa adekvatnom naučnom bazom, razvije u savremeni klinički centar ka kom gravitira oko 300 hiljada ljudi.

U novu bolničku opremu uloženo više od 300 miliona, projekat za rekonstrukciju predat Ministarstvu za javna ulaganjaDr Dželebžić podseća da su proteklu godinu obeležila značajna ulaganja, pre svega, u novu opremu. Zahvaljujući tim sredstvima kupljen je i novi aparat za magnetnu rezonancu, a prvi pacijenti biće pregledani do juna ove godine.

- Sa resornim ministarstvom i pokrajinskim sekretarijatom imamo saradnju na izuzetno visokom nivou, što potvrđuje činjenica da su, preko Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, prošle godine obezbeđena sredstva u visini od 302 miliona dinara za novu opremu i oko 33 miliona za hitne popravke i održavanje medicinske opreme. Oko 200 miliona dinara utrošeno je za nabavku novog sistema za magnetnu rezonancu. U toku su pripremni radovi i instalacija čitavog sistema biće okončana do juna ove godine. Takođe, gotovo 30 miliona dinara opredeljeno je za dodatnu specijalnu opremu embriološke laboratorije Centra za VTO. Oprema će biti isporučena u naredna dva meseca - precizira sagovornik.

U novu bolničku opremu uloženo više od 300 miliona, projekat za rekonstrukciju predat Ministarstvu za javna ulaganjaSa opredeljenim sredstvima, između ostalog, nabavljeni su i digitalni mamograf, premijum ultrazvučni aparat za radiologiju, dejonizator u Službi za laboratoriju, operacione lampe za hirurške sale ORL i oftalmološke sale, strečeri za transport pacijenata, perfuzione pumpe, enteralne pumpe za ishranu kritično obolelih pacijenata na Odeljenju za anesteziologiju, laminarna komora zapripremu citostatika...

Iz bolnice ističu da je prethodnu godinu obeležilo i pojačanje kadra, te da je u radni odnos primljeno 116 ljudi, dok je 18 zaposlenih lekara upućeno na stručno usavršavanje u najviše zdravstvene ustanove u zemlji, odnosno 16 na specijalizaciju i dvoje na subspecijalizaciju.

U novu bolničku opremu uloženo više od 300 miliona, projekat za rekonstrukciju predat Ministarstvu za javna ulaganja- Protekle godine 78 ljudi primljeno je u radni odnos na neodređeno i 38 na određeno. Preciznije, zaposleno je 11 lekara, tri zdravstvena saradnika, 69 medicinskih sestara, četiri administrativna radnika i 29 pomoćnih i tehničkih radnika. Podsetiću da je do ovog značajno pozitivnog bilansa došlo zahvaljujući odluci Vlade da se u stalni odnos prime svi koji su bili zaposleni na određeno vreme, a dali su svoj doprinos u zbrinjavanju pacijenata tokom kovid pandemije, pa je po ovom osnovu kod nas zaposleno za stalno 59 koleginica i kolega - zaključuje direktor Opšte bolnice - Zahvaljujući viziji koju država, pokrajina i grad imaju po pitanju značajnih ulaganja u zdravstvene objekte, nabavljena je značajna moderna oprema za našu bolnicu, zaposlen je veliki broj novih kadrova i na taj način omogućeni su bolji uslovi za rad i ulaganje u stručni kadar. Ovo je slika koja svedoči o posvećenosti jačanju zdravstvene zaštite kao jednog od najvažnijih stubova države. Svakako će se ulaganja nastaviti i u narednom periodu, a akcenat rukovodstva bolnice biće na boljoj organizaciji polikliničke službe i dostupnosti zakazivanja pregleda kod odgovarajućih lekara specijalista.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 4 nedelje
Komentara: 42
Pregleda: 5823
Povezane teme

rekonstrukcija bolnice

opšta bolnica

angio sala

dr saša dželebdžić

centar za vantelesnu oplodnju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.