Komentara: 2
Pregleda: 2650
Foto

U nedelju počinje Festival jevrejske kulture 

05.10.2021. u 16:32h
Izvor: Subotica.com
U nedelju počinje Festival jevrejske kulture 

Koncertom jevrejskih kantora pod nazivom "Gut Šabesi" u nedelju u Sinagogi počeće Jesenji festival jevrejske kulture. Manifestacija će trajati do 17. oktobra, a za posetioce je pripremljeno osam programa.

- Cilj ove manifestacije je da se predstavi jevrejsko kulturno stvaralaštvo, kao i da se ukaže na prisustvo jevrejske zajednice u Subotici i neizbrisiv trag koji je ona ostavila u bogatoj istoriji grada - ističe Branka Banjanin, koordinatorka Jesenjeg festivala jevrejske kulture.

Posle nastupa čuvenih kantora, u ponedeljak će se održati veče posvećeno jevrejskom humoru "Šta je tu smešno" sa Branetom Popovićem. U utorak je planirano predavanje dr Čedomile Marinković "Sveto i profano – hram u Jerusalimu", dok će u sredu i četvrtak biti predavanja na mađarskom jeziku o subotičkim ugostiteljskim radnjama s kraja 19. veka i orguljama subotičke Sinagoge.

U nedelju počinje Festival jevrejske kulture Povodom 25 godina od obnove Male sinagoge, u petak će biti otvorena izložba autorke Ruže Rudić Vranić. U subotu na sceni "Jadran" gostuje Novi tvrđava teatar iz Novog Sada, koji će izvesti predstavu "Upotreba čoveka" po romanu Aleksandra Tišme. Festival će zatvoriti veliki koncert Hora Jevrejske opštine Novi Sad "Hašira", sa solistima Nikolom Davidom, Norom Čonkić i Milicom Palček u Sinagogi.

- Ulaz na sve programe je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti u prostorijama Jevrejske opštine. Zbog aktuelne situacije biće mnogo manje dostupnih ulaznica - dodaje Banjanin.

U nedelju počinje Festival jevrejske kulture Organizatori ističu da im je veoma žao što ni ove godine ne mogu da imaju publiku u onom broju koju ovakva manifestacija zaslužuje, međutim, da je zdravlje svih učesnika na prvom mestu.

- Trudili smo se da pripremimo jedan zaista kvalitetan program, na visokom nivou, i žao nam je što više publike neće moći da pogleda predstave i uživa u koncerima - poručuje Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

Izvor: Subotica.com
Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava Jesenjeg festivala jevrejske kulture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2650
Povezane teme

jevrejska opština

jevrejska zajednica

jesenji festival jevrejske kulture

dr jošua štajnfeld

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.