Komentara: 0
Pregleda: 2357

U Kući zdravlja promovisan Institut za ispitivanje medicinske opreme

14.03.2011. u 22:36h
Izvor: RTV Yueco
U Kući zdravlja promovisan Institut za ispitivanje medicinske opreme

Danas je u Kući zdravlja promovisan Institut za ispitivanje medicinske opreme koji će početi sa radom na teritoriji Vojvodine, a koji će se nalaziti u sastavu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovo je prvi put u našoj zemlji da će sva medicinska oprema, bez obzira bila nova, ili korišćena, biti testirana. Atest opreme mnogo će značiti, kako specijalistima u zdravstvenim ustanovama, tako i pacijentima. Oprema u subotičkoj bolnici takođe će biti ispitana.

Institut za ispitivanje medicinske opreme do sada nije postojao niti kod nas, niti u zemljama okruzzenja, dok je u zemljama EU ispitivanje propisano zakonom. Svaki medicinski instrument trebalo da bi se atestira na 2 do 3 godine, što kod nas to nije bio običaj, sve do sada. Osim što testitiranje opreme smanjuje odgovornost doktora, ono daje garanciju da su analize stanja pacijenta ispravne.

Medicinski radnici se susrću sa sve komplikovanijom medicinskom opremom, od koje zavisi izlečenje pacijenta. Iz tog razloga od velikog značaja besprekorno funkcionisanje medicinske opreme. Još jedan od bitnih činilaca jeste da će se proveravati i nova oprema koja je uvežena, bez obzira na to što je nakon proizvodnje dobila atest.

Prema rečima diplomiranog inžinjera Branislava Ivoševića, koji je jedan od pokretača ovog Instituta, za sada će se testiranje medicinske opreme vršiti samo u Vojvodini, pri Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a subotička bolnica biće jedan od prvih čija će se oprema naći na testiranju.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2357
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.