Komentara: 17
Pregleda: 6633

U Kovid delu bolnice osam pacijenata, među njima i jedan 21-godišnjak

20.08.2021. u 15:07h
Izvor: Subotica.com
U Kovid delu bolnice trenutno se na lečenju nalazi osam pacijenata, od kojih su dva na respiratoru. Da ova zarazna bolest pogađa sve kategorije stanovništa jednako, potvrđuje podatak da se među hospitalizovanima nalaze pacijenti mlade, srednje i starije uzrasne dobi, od kojih su dvoje vakcinisani.
U Kovid delu bolnice osam pacijenata, među njima i jedan 21-godišnjak

Prema bolničkim pokazateljima, epidemiološka situacija kovid-19 u našem gradu se pogoršava, kaže dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice Subotica, navodeći da se u odnosu na prethodnu nedelju, u Kovid respiratornoj ambulanti udvostručio broj pregleda, te se sada dnevno javi oko dvadeset pacijenata sa srednje teškom do teškom kliničkom slikom, što se odrazilo i na povećan broj prijema na bolničko lečenje.

- Samo u toku jučerašnjeg dana smo imali tri nova prijema u bolnicu i trenutno nam na bolničkom lečenju leži osam kovid pacijenta, od kojih su dva pacijenta u jedinici intenzivnog lečenja na respiratoru. Kliničke slike preostalih šest pacijenata su stabilne i karakterišu se kao srednje teške, ali su zadržani na bolničkom lečenju zbog praćenja, terapije i kiseoničke potpore koju zahtevaju - objašnjava dr Krtinić.

U Kovid delu bolnice osam pacijenata, među njima i jedan 21-godišnjakDa virus kovid-19 pogađa sve kategorije stanovništva jednako, može se uočiti i na ovako malom uzorku hospitalizovanih pacijenata, među kojima je većina srednje i starije uzrasne dobi, odnosno od pedeset pet do osamdeset godina, dok najmlađi pacijent na bolničkom lečenju ima dvadeset jednu godinu. 

- Od osam pacijenata, dva su vakcinisana tokom marta i aprila različitim vakcinama, ali su oni verovatno zbog svojih hroničnih bolesti imali nešto slabiji imuni odgovor. Međutim, i pored tih hroničnih bolesti, oni su stabilno i dobro su odreagovali na terapiju - dodaje dr Krtinić.

U Kovid delu bolnice osam pacijenata, među njima i jedan 21-godišnjakU subotičkoj bolnici trenutno se u crvenoj zoni rada nalaze Infektivno odeljenje, Kovid jedinica intenzivnog lečenja i Kovid respiratorna ambulanta, koja je podeljena na tri ambulante, odnosno za opštu populaciju, trudnice i decu, a kako ističe naša sagovornica, to još uvek ne remeti rad u zelenoj zoni, koji se odvija normalno.

- Za sada još uvek možemo da radimo u uslovima normalnog režima, jer je Infektivno odeljenje tako i građeno da možemo da obezbedimo dobru izolaciju za pacijente i odvojene preglede i trijažu. Ono što, naravno, ne želimo da se desi, jeste da se broj kovid pacijenata toliko poveća, da moramo da obezbedimo novi prostor, a to zahteva i povlačenje lekara, sestara, pomoćnog osoblja, što će sigurno narušiti normalni režim rada. Za sada se to još uvek nije desilo i radimo u punom kapacitetu preko IZIS-a, a da bi što duže ostali u normalnom režimu rada i svima pružili potrebnu lekarsku pomoć, dijagnostiku, terapiju i bolničko lečenje, molimo građane da se vakcinišu i nastave sa primenom opštih mera prevencije, a to je nošenje maske, pranje ruku i izbegavanje okupljanja i velikih slavlja. Znamo da je delta soj poznat kao do sada najlakše prenosiv i definitivno je da te opšte mere prevencije nisu izgubile na značaju. Naprotiv, sada bi trebalo najviše da se poštuju - poručuje dr Krtinić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 6633
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

dr gordana krtinić

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.