Komentara: 33
Pregleda: 9833

U "Kolevci" otvoren objekat za smeštaj maloletnih migranata

16.11.2016. u 17:19h
Izvor: Subotica.com
U Domu za decu sa smetnjama u razvoju "Kolevka" svečano je otvoren novoizgrađeni objekat za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje odraslih.
U "Kolevci" otvoren objekat za smeštaj maloletnih migranata

Nakon pet meseci od polaganja kamena temeljca, završeni su radovi na izgradnji objekta površine oko 250 kvadrata. U novom objektu privremeni smeštaj će moći da potraži dvadesetoro dece migranata bez pratnje odraslih.

- Na ovu ideju smo došli jer kapacitet koji je postojao u potkrovlju „Kolevke“ nije bio dovoljan. Procena je da u ovom momentu u Srbiji boravi oko 37 odsto dece u okviru celokupne migrantske populacije i to je populacija koja će jednim delom biti korisnik do započinjanja azilne procedure, odnosno posle određivanja staratelja od nadležnih centara za socijalni rad - rekao je prilikom otvaranja objekta državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević.

Izgradnju objekta finansirala je švajcarska Agencija za razvoj i saradnju sa oko 24 miliona dinara, na osnovu bilateralnog sporazuma Švajcarske i Srbije o jačanju kapaciteta u periodu migrantske krize.

U "Kolevci" otvoren objekat za smeštaj maloletnih migranata

- Posebno nam je drago da smo kao Švajcarska mogli da pomognemo ovakvu inicijativu, to je bilo moguće jer imamo partnersvo sa organima u Srbiji, kao što je Komeserijat Ministarstvo rada i Ministarstvo unutrašnjih poslova-rekla je direktorka švajcarske Agencije za razvoj i saradnju u Srbiji, Ursula Laubli, koja je  prisustvovala svečanom otvaranju objekta, dodajući - Švajcarska i Srbija imaju potpisano migraciono  partnersvo,  zajednički se borimo na osnaživanju kapaciteta  obe zemlje da se suoče sa problemima u oblasti migracija. Radimo na povratku ljudi iz naše zemlje u vašu zemlju, a takođe i na osnaživanju lokalnih kapaciteta da se bore sa povećanim prilivom migranata.

U "Kolevci" otvoren objekat za smeštaj maloletnih migranata

Objekat je opremljen zahvaljujući saradnji sa humanitarnom organizacijom „Save the children“, koja će u narednom periodu pružiti  podršku i u zapošljavanju stručnih radnika.

- U nekom kratkom periodu očekujemo da će biti rešeno i finansiranje određenog broja zaposlenih, koji će da pomognu našim zaposlenima kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za smeštaj korisnika. Sve ovo je aktuelno dok traje migrantska kriza, a ono što je za nas kao ustanovu bitno je da ćemo nakon završetka migrantske krize imati jedan objekat  za proširenje kapaciteta, za stvaranje boljih uslova za naše korisnike - kaže direktor Doma „Kolevka“, Nenad Kozomora koji je istakao da je od početka migrantske krize u Domu za decu „Kolevka“  utočište pronašlo 80 maloletnih migranata.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje objekta za smeštaj maloletnih migranata Otvaranje objekta za smeštaj maloletnih migranata Otvaranje objekta za smeštaj maloletnih migranata Otvaranje objekta za smeštaj maloletnih migranata Otvaranje objekta za smeštaj maloletnih migranata Otvaranje objekta za smeštaj maloletnih migranata Otvaranje objekta za smeštaj maloletnih migranata Otvaranje objekta za smeštaj maloletnih migranata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 9833
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.